Hint Okyanusu'ndan Akdeniz'e sürpriz misafir: Mersin tezgahlarında 'portakal benekli lagos'!

Mersin'de Hint Okyanusu'ndan gelen 'portakal benekli lagos' balığı tezgahlarda yerini aldı. Deniz suyu sıcaklığındaki artış ve gemi trafiği, tropikal türlerin Akdeniz'e gelmesinde etkili oluyor. Balığın kilosu 700 TL'den satılıyor.Hint Okyanusu'ndan Akdeniz'e sürpriz misafir: Mersin tezgahlarında 'portakal benekli lagos'!
Mersin Balık Pazarı'nda daha önce Akdeniz'de pek rastlanmayan, Hint Okyanusu kökenli 'portakal benekli' ya da diğer adıyla 'kırmızı benekli lagos' balığı tezgahlarda yerini aldı. Bu nadir karşılaşma, denizlerdeki ekosistemde yaşanan değişimlere işaret ediyor.

Denizlerdeki Değişim ve Tropikal Türlerin Akdeniz'e Gelişi
Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Adnan Polat, son yıllarda artan deniz suyu sıcaklıkları ve gemi trafiğinin yoğunluğunun, tropikal balık türlerinin Akdeniz'e doğru göç etmesinde önemli bir rol oynadığını belirtti. Polat, bu türlerin Akdeniz'de daha önce görülmediğini vurgulayarak, "Akdeniz'de daha önce de yaşadığımız gibi Hint Okyanusu kaynaklı değişik balıklar geliyor. Bu balıklar bizim denizimizde olmayan balıklar. Havaların sıcaklığı, deniz suyunun sıcaklığı, tuz oranı ve gelen yük gemilerinin sintine sularıyla bazı balık türleri buraya gelebiliyor. Bu balık türünün de oradan geldiğini düşünüyoruz" dedi.

'Portakal Benekli Lagos' Akdeniz'e Özgü Değil
Adnan Polat, tezgahlarda görülen balığın Akdeniz'e özgü olmadığını, tamamen Hint Okyanusu'ndan geldiğini açıkladı. Daha önce 5-6 yıl kadar önce Antalya Körfezi'nde de görülen bu balık türünün, şimdi Mersin'de de denk gelmesi dikkat çekici bir gelişme. Polat, Akdeniz'in giderek daha tropikal bir deniz haline geldiğini, teknolojinin gelişmesi, gemi hareketliliğinin artması ve doğanın kendi dinamikleriyle bu tür değişimlerin yaşandığını ifade etti.

Lezzetli ve Nadir Bir Tür: 'Portakal Benekli Lagos'un Fiyatı
Nadir bulunan ve lezzetiyle öne çıkan 'portakal benekli lagos'un etinin bembeyaz, pamuk gibi yumuşak olduğu belirtildi. Polat, bu balığın her zaman tezgahlarda bulunmadığını ve bu nedenle özel bir yeri olduğunu söyledi. Balığın kilosunu, diğer lagos türlerine göre daha uygun bir fiyattan, 700 TL'den satışa sunduklarını ekledi. Satışların başladığı ve bu balığı bilenlerin yoğun ilgi gösterdiği öğrenildi.
- 04:11Barış Atay, sahnelere geri döndü: Ecem Özkaya ile yemek yedi
- 04:01Barselona'da şaşırtan dönüşüm: Yıkılacak binalar, araçsız yeni mahalle!
- 03:51Serenay Sarıkaya, babası Mustafa Sarıkaya'yı sosyal medyada paylaştı
- 03:41ABD Kongresi'nde taciz iddiaları ortalığı karıştırdı: İki isim görevden ayrıldı
- 03:31Kredi kartı ile borç kapatma yöntemi: Uzmanlardan uyarılar




