Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin eylül ayı dönem başkanlığını devralan Güney Kore Maslahatgüzarı Sangjin Kim, Filistin'de iki devletli çözümü desteklediklerini açıkladı. Kim, bu çözümün barışa giden tek geçerli yol olduğuna vurgu yaptı.
İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM DESTEĞİ
BM binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Kim, Güney Kore'nin başkanlık döneminde Güvenlik Konseyi'nde izleyeceği program hakkında bilgi verdi. Filistin'deki iki devletli çözüm planına ilişkin bir soruya yanıt veren Kim, 'Bu çözümü destekliyoruz ve bunun uluslararası toplum, Güvenlik Konseyi ve BM üyelerinin izleyeceği tek uygulanabilir yol olduğuna inanıyoruz.' dedi. Birçok Avrupa ülkesinin Filistin'i devlet olarak tanımaya başladığını gözlemlediklerini ve bu durumu değerlendirdiklerini de sözlerine ekledi.
YAPAY ZEKA ETKİNLİĞİ
Suriye'deki durumla ilgili bir soruya yanıt veren Kim, ülkedeki bazı endişe verici gelişmelere rağmen, genel gidişatta olumlu bir hava olduğunu belirtti. Güney Kore'nin iletişimi kolaylaştırmak, Konsey'in etkinliğini artırmak ve proaktif, katılımcı ve sonuç odaklı bir yaklaşım sağlamak için çaba göstereceğini vurgulayan Kim, 24 Eylül'de yapay zekanın uluslararası barış ve güvenliğin korunmasındaki rolü konusunda üst düzey katılımlı bir etkinlik düzenleyeceklerini duyurdu. Eylül ayı Güvenlik Konseyi programında ayrıca Yemen, İsrail'in yasa dışı yerleşimleri, Afganistan ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti gibi konular ele alınacak. Güney Kore, eylül ayından sonra BM Güvenlik Konseyi dönem başkanlığını Rusya'ya devredecek.







