• satrroıad dörüm
DÜNYA
Yayınlanma : 26 Temmuz 2026 21:19

Gençlerin direnişi istifayı getirdi: Eğitim Bakanı Dharmendra Pradhan görevden ayrıldı

Gençlerin direnişi istifayı getirdi: Eğitim Bakanı Dharmendra Pradhan görevden ayrıldı
Hindistan'da üniversite sınavı skandalı sonrası başlayan protestolar, Eğitim Bakanı Dharmendra Pradhan'ın istifasına neden oldu. Gençler, bu süreçte güçlü bir direniş sergiledi.

Hindistan'da üniversite giriş sınavı sorularının sızdırılmasıyla başlayan genç protestolar, siyasi elitleri geri adım attırdı. Açlık grevleriyle sokakları terk etmeyen gençler, Eğitim Bakanı Dharmendra Pradhan'ı istifaya zorladı.

Gençlerin direnişi istifayı getirdi: Eğitim Bakanı Dharmendra Pradhan görevden ayrıldı 1

PROTESTO DALGASI BÜYÜYOR

Başbakan Narendra Modi hükümetinin karşılaştığı bu büyük kriz, Pradhan'ın istifa mektubunu sunmasıyla yeni bir boyut kazandı. Bakan, "İstifa mektubumu Başbakan'a sundum" diyerek görevini bıraktığını duyurdu. Bu açıklama, başkent Yeni Delhi'deki on binlerce protestocu arasında büyük bir coşkuyla karşılandı. Protestoları organize eden gençler, kendilerine "Hamam Böceği Halk Partisi" adını verdiler. Bu isim, Hindistan Yüksek Mahkemesi Başkanı Surya Kant'ın işsiz gençleri hamam böceğiyle kıyaslamasına bir tepki olarak doğdu. Gençler, bu aşağılayıcı ifadeyi sahiplenerek siyasi bir hareket haline dönüştürdüler. Eğitim sistemindeki skandal, köklü reform talepleriyle birleşince, gençlerin direnişi Eğitim Bakanı'nın görevine mal oldu.