Gazze'ye ilerleyen filoya İsrail tehdidi: 11 Türk vatandaşı tahliye edildi

Gazze'ye yardım götüren Küresel Sumud Filosu, İsrail'in müdahale tehdidiyle karşı karşıya. 12 İsrail gemisinin yaklaştığı bildirilirken, 3'ü Türk vatandaşı olmak üzere 11 kişi tahliye edildi.Gazze'ye ilerleyen filoya İsrail tehdidi: 11 Türk vatandaşı tahliye edildi
Gazze'ye yardım götürmek amacıyla yola çıkan Küresel Sumud Filosu, İsrail'in müdahale tehdidi altında ilerleyişini sürdürüyor. Filo, daha önceki yardım misyonlarının da hedef alındığı yüksek riskli bölgeye giriş yapmış durumda.

FİLOYA YAKLAŞAN İSRAİL GEMİLERİ
Son yapılan açıklamalara göre, İsrail donanmasına ait 12 geminin filoya yaklaştığı bildirildi. Filo, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda yüksek alarmda olduklarını ve İHA hareketliliğinin arttığını belirtti. Önümüzdeki saatlerde farklı senaryoların ortaya çıkabileceğine dair işaretler olduğu ifade edildi. Yaklaşık 90 deniz mili (166 km) kala yapılan açıklamalarda, tekneleri engellemek amacıyla 12 İsrail gemisinin filoya yaklaştığı bilgisi paylaşıldı.

TÜRK VATANDAŞLARI TAHLİYE EDİLDİ
İsrail kamu yayıncısı Kan, ordunun filoyu durdurmak için hazırlık yaptığını ve gemilerin bir kısmını batırmayı planladığını bildirdi. İsrail'in yüzlerce aktivisti gözaltına almayı ve sınır dışı etmeyi hedeflediği belirtiliyor. Bu gelişmelerin ardından Milli Savunma Bakanlığı (MSB) bir açıklama yaptı. MSB, insani yardım faaliyetleri kapsamında 3'ü Türk vatandaşı olmak üzere toplam 11 kişinin Türk Deniz Kuvvetleri unsurları tarafından karaya tahliye edildiğini duyurdu.

ULUSLARARASI HUKUK TARTIŞMALARI
İsrail'in 2010'dan bu yana tüm özgürlük filolarını durdurma politikası, uluslararası hukuku yeniden tartışmaya açtı. 31 Mayıs 2010'da Mavi Marmara gemisine yapılan baskında 10 aktivistin hayatını kaybetmesi, Türkiye-İsrail ilişkilerinde uzun süreli bir krize neden olmuştu. Son olarak, İsrail donanmasının Madleen isimli yelkenliyi uluslararası sularda durdurarak Aşdod Limanı'na yönlendirmesi, iklim aktivisti Greta Thunberg gibi tanınmış isimlerin de teknede bulunmasıyla dünya gündemine oturdu. İsrail Dışişleri Bakanlığı yolcuların güvende olduğunu ve ülkelerine geri gönderileceğini açıklasa da, Freedom Flotilla operasyonu "hukuksuz" olarak nitelendirdi ve İsrail güçlerinin müdahale sırasında drone'lar kullandığını ve teknedekilere "tahriş edici bir madde" sıktığını belirtti. Uluslararası hukukçular, İsrail'in müdahale planlarının BM Deniz Hukuku Sözleşmesi (UNCLOS), San Remo Deniz Hukuku El Kitabı, BM Güvenlik Konseyi kararları, Soykırım Suçunun Önlenmesi Sözleşmesi, Dördüncü Cenevre Sözleşmesi ve Roma Statüsü gibi bir dizi uluslararası sözleşmeyi ihlal ettiğini vurguluyor.
- 15:23İnegöl'de bıçaklı kavgada şüpheli ve ağabeyi kısa sürede yakalandı
- 15:12Başkan Bıyık: Gençler, Düzce'nin geleceğinin anahtarı!
- 15:02Çanakkale Şehitliği'nden bayrak, Konya'nın tarihi lisesine teslim edildi
- 14:51Çanakkale'de yangın paniği: Kadın, alevlerin ortasında kurtarıldı
- 14:40Seksen yıllık gizem çözüldü: Güneş'in sırrı artık telefonlarımızı da etkileyecek




