YAŞAM
Yayınlanma : 27 Ekim 2025 13:28
Düzenleme : 27 Ekim 2025 13:47

Gazetecilik meslek yasası acil talebi: Türk basını çözüm bekliyor

Gazetecilik meslek yasası acil talebi: Türk basını çözüm bekliyor
Türk basını, gazetecilik meslek yasasının acilen çıkarılmasını talep ediyor. TGK toplantısında yerel basının ekonomik sorunları, Basın İlan Kurumunun rolü ve ifade özgürlüğü gibi konular ele alındı.
Gazetecilik meslek yasası acil talebi: Türk basını çözüm bekliyor

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) tarafından Boluda düzenlenen 29. Başkanlar Kurulu Toplantısı, Türk basınının geleceğine dair önemli konuları masaya yatırdı. Toplantıya katılan Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ayhan Türkez, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği icra edebilecek kişileri düzenleyen bir Gazetecilik Meslek Yasasının acilen çıkarılması gerektiğini vurguladı.

teknik yapı

MEDYA SEKTÖRÜNÜN TEMEL SORUNLARI MASAYA YATIRILDI

Toplantıda, yerel basının ekonomik sürdürülebilirliği, Basın İlan Kurumunun işleyişi ve meslek yasası eksikliği gibi konular detaylıca ele alındı. TGK Genel Başkanı Mehmet Nuri Kolaylı, Basın İlan Kurumunun cezalandırıcı değil, teşvik edici bir rol üstlenmesi gerektiğini belirterek, yerel gazetelerin ekonomik baskılar altında ezildiğini ifade etti. Kolaylı, dijitalleşmeyle artan yalan haber ve dezenformasyonla mücadele ederken, ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı düzenlemelerden kaçınılması gerektiğinin altını çizdi.

MESLEK YASASI VE ÇALIŞMA KOŞULLARI GÜNDEMDEYDİ

Ayhan Türkez, meslek yasası olmamasının, eğitim ve birikimden bağımsız olarak herkesin gazeteciyim diyerek mesleğe girmesine yol açtığını ve bunun da mesleki standartların düşmesine neden olduğunu belirtti. Türkez, teknolojik gelişmelerin de göz önüne alınarak, gazetecilik eğitimi almış ve belirli yeterliliklere sahip kişilerin mesleği icra etmesini sağlayacak bir yasanın çıkarılmasının, fikir ve haber alma özgürlüğünü güvence altına alacağını söyledi. Ayrıca, 70 yıl önce yürürlüğe giren ve zamanla kazanımları geri alınan 5953 sayılı kanunun da günümüz koşullarına uygun olarak yeniden düzenlenmesi gerektiği ifade edildi. TGK, meslek yasası için bir komite oluşturulması ve yasa tasarısı hazırlanması kararı aldı.