Fransa'da üniversite öğrencileri için başlatılan 1 euroluk yemek uygulaması, beklenenin çok üzerinde bir ilgiyle karşılaştı. Bu sosyal program, öğrencilerin ekonomik yükünü hafifletmeyi hedeflerken, beklenen yoğunluk kapasite sorunlarını beraberinde getirdi ve hem öğrencileri hem de yemekhane çalışanlarını zor durumda bıraktı.
Talep artışı kapasiteyi aştı
Öğrenci hizmetleri kuruluşlarının çatı örgütü Cnous'un verilerine göre, uygulamanın başladığı dönemde geçen yıla kıyasla yüzde 48'lik bir yemek servisi artışı yaşandı. Yaklaşık 1,3 milyon öğünün dağıtıldığı bu süreçte, yemekhanelerin üretim, depolama ve servis imkanları en üst düzeyde kullanıldı. Ancak artan talep, yemekhanelerde uzun kuyruklara ve ciddi bir yoğunluğa neden oldu.
Ek maliyetler ve personel baskısı
Öğrencilere sunulan ve gerçek maliyeti ortalama 8 euro olan bir öğünün sadece 1 euroya verilmesi, Fransız hükümeti tarafından 50 milyon euroluk bir destekle finanse ediliyor. Bu desteğin yanı sıra, program için 143 milyon euroluk ek kaynak ayrılması planlanıyor. Ancak artan iş yükü, sendikaların grev çağrılarına yol açarken, bazı öğrenciler de yoğunluk nedeniyle yemekhanelerden uzaklaşmak zorunda kaldıklarını belirtiyor. Cnous Başkanı, tüm öğrencilerin güvenliği ve refahı için kapasite sınırlarının dikkate alınması gerektiğini vurguladı.









