Foça Venedik'e döndü: Sel felaketine gecikmeli tedbirler tepki çekti!

Foça'da ekim ayındaki sel felaketinin ardından gecikmeli yapılan dere genişletme çalışmaları yetersiz kaldı. 166 kg/m² yağışla Venedik'e dönen ilçe halkı, yetkililere tepki gösterdi.Foça Venedik'e döndü: Sel felaketine gecikmeli tedbirler tepki çekti!
İzmir'in Foça ilçesi, ekim ayında yaşanan ve can kayıplarına yol açan sel felaketinin ardından, son günlerde etkili olan sağanakla birlikte adeta Venedik'e döndü. Bölgede yaşanan taşkınlar, hem can hem de mal kayıplarına neden olurken, halkın tepkisi gecikmeli alınan tedbirlere yöneldi.

SEL FACİASINA GECİKMELİ MÜDAHALE
23 Ekim'de Foça'da şiddetli yağışın sele dönüşmesiyle 70 yaşındaki Bülent Kaptanoğlu hayatını kaybetmiş, ilçe tamamen sular altında kalmıştı. Yüzlerce ev ve iş yeri çamura bulanırken, ilçe halkı sezon öncesi yeterli önlemi almayan İzmir Büyükşehir ve Foça belediyelerine sert tepki göstermişti. Ağaç dalları ve çeşitli atıklarla tıkanan Şavklı Deresi'nde yağış sezonu başlamadan temizlik yapılmamış olması, çevredeki esnafın büyük tepkisine neden oldu. Ancak tüm uyarılara rağmen derede bir çalışma yapılmadı ve 11 Kasım'da etkili olan sağanak yağışla birlikte aynı bölgede tekrar taşkınlar yaşandı, iş yerleri sular altında kaldı.

İZSU'DAN GEÇ KALMIŞ GENİŞLETME ÇALIŞMASI
Yaşanan olayların haftalar sonrasında İZSU, Fevzi Çakmak Mahallesi'nde Ali Stair Caddesi ile Cumhuriyet Caddesi'nin kesişiminde yer alan Şavklı Deresi'nin denize ulaştığı noktada bir genişletme çalışması başlattı. Temizlik ve dere genişletme çalışmalarına rağmen, yetersiz altyapı sorunları nedeniyle 29 Kasım'da etkili olan sağanak yağışta sokakları dere yatağına dönen Foça'da Venedik'i aratmayan görüntüler bir kez daha ortaya çıktı.

METREKAREYE 166 KİLOGRAM YAĞIŞ VE TARİHİ KÖPRÜ ENGELİ
İZSU İşletmeler 1. Bölge Dairesi Başkanlığı Teknik Şube Müdürü Mehmet Küçükbayrak, 23 Ekim'deki olayda yalnızca iki saat içinde metrekareye yaklaşık 166 kilogram yağış düştüğünü belirtti. Küçükbayrak, "Yaz aylarındaki büyük orman yangınından sonra ağaç gövdeleri, tomruklar ve dal parçaları Şavklı Deresi'ne sürüklenip geçişleri tıkayınca birçok noktada taşkın yaşadık. Taşkının en kritik noktası deresinin denize döküldüğü yerde bulunan Osmanlı dönemine ait tescilli taş köprü oldu. Dere yatağı belli bir kapasiteyi taşıyordu ancak tarihi köprünün yaklaşık 4 metrekarelik kesiti suyun denize ulaşmasını engelliyordu. Bu nedenle çevredeki ev ve iş yerlerinde deredeki taşmaya bağlı ciddi su baskınları yaşandı" dedi. İlgili kurullardan izinlerin alınmasının ardından, tarihi köprünün korunması öncelik alınarak yan kısmına yaklaşık 6 metrekarelik kesitli kutu menfezlerle alternatif bir akış hattı oluşturulduğunu ve böylece toplam kesitin 10 metrekareye çıkarılarak akış kapasitesinin iki buçuk katına yükseltildiği açıklandı.
- 11:11Sahil Güvenlikten tekneye alkol baskını: Belgeler eksik çıktı, içkilere el konuldu
- 11:04Mersin'de tekstil iş yerindeki yangın, itfaiye ekiplerinin hızlı müdahalesiyle söndürüldü
- 10:57İzmir'de elektrikli araçlara büyük müjde: Otoparklarda yarı fiyatına park!
- 10:49Başkan Tugay, Kiraz'da yol ve asfalt müjdesi verdi
- 10:42Brad Pitt, penis kremi firmasıyla davalık oldu: İsim krizi büyüyor





