EKONOMİ
Yayınlanma : 22 Kasım 2025 11:42

Fas ve Japonya'dan 420 milyon dolarlık tarım anlaşması şoku!

Fas ve Japonya'dan 420 milyon dolarlık tarım anlaşması şoku!
Fas ve Japonya, 420 milyon dolarlık kredi anlaşmasıyla hidro-tarımsal projeyi finanse ediyor; bu proje su kullanımını ve tarımsal verimliliği artıracak.

Fas ve Japonya, Garp Vadisi’nin güneydoğu bölgesindeki hidro-tarımsal düzenleme projesinin finansmanı için yaklaşık 420 milyon ABD doları tutarında kredi anlaşmasına imzaladı.

teknik yapı

ANLAŞMANIN DETAYLARI

Anlaşma, Fas Bütçe Bakanı Delegesi Fevzi Lakca, Japonya’nın Fas’taki Büyükelçisi Nakata Masahiro ve JICA Orta Doğu–Avrupa Departmanı Genel Müdürü Toyama Kei tarafından başkent Rabat'ta imzalandı. Büyükelçi Masahiro, yaptığı konuşmada, imzanın 'iki ülke işbirliğinde önemli bir aşama' olduğunu belirterek, projenin su kıtlığı yaşayan bir bölgede sulamayı destekleyen en büyük ortak çalışmalar arasında yer aldığını söyledi.

PROJENIN HEDEFLERI

Kuneytra, Sidi Süleyman ve Sidi Kasım illerini kapsayan Garp Vadisi’nin güneydoğusunda yürütülecek proje; 30 bin hektarlık alanda su kullanımının etkinliğini artırmayı, tarımsal verimliliği güçlendirmeyi ve iklim değişikliğine karşı dayanıklılığı artırmayı hedefliyor. Bölge, ülkenin en önemli sulama ve tarımsal üretim havzaları arasında yer alıyor.