• satrroıad dörüm
EKONOMİ
Yayınlanma : 17 Temmuz 2026 23:49

Faizler yüksek olsa da konut piyasası haziranda coştu: Yılın rekoru kırıldı!

Faizler yüksek olsa da konut piyasası haziranda coştu: Yılın rekoru kırıldı!
Haziran ayında konut satışları, yüksek faizlere rağmen yıllık bazda %16 artarak 130 bine yaklaştı ve yılın rekoru kırıldı. Sektör temsilcileri, talebin canlılığını koruduğunu belirtirken, finansmana erişim ve faiz oranlarının önemine dikkat

Yüksek faiz oranlarının gölgesinde, Türkiye konut piyasası haziran ayında dikkat çekici bir performans sergileyerek yılın en yüksek satış rakamına ulaştı. Toplam konut satışları, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16'lık bir artışla 130 bine yaklaştı. Bu durum, sektör temsilcileri tarafından piyasanın canlılığını koruduğuna ve ertelenmiş talebin piyasaya döndüğüne işaret olarak yorumlanıyor.

KONUT SATIŞLARINDA BEKLENEN REKOR GELDİ

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı haziran ayı verilerine göre, konut satışları yıllık bazda yüzde 16 artışla 129 bin 979 adede ulaştı. Bu rakam, yılın en yüksek aylık satışını temsil ediyor. İlk el konut satışları yüzde 23,1'lik bir yükselişle 43 bin 406'ya çıkarken, ikinci el konut satışları da yüzde 12,5'lik artışla 86 bin 573'e yükseldi. Bu performans, son dört yılın da en güçlü haziran ayı satış adedi olarak kayıtlara geçti.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİNDEN DEĞERLENDİRMELER

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, bu güçlü performansın konuta olan talebin canlılığını koruduğunu gösterdiğini belirtti. Yılmaz, Kurban Bayramı tatilinin etkisinin haziran satışlarına yansıdığını ancak özellikle ilk el satışlarındaki artışın yeni konutlara olan talebin güçlenmeye başladığına işaret ettiğini vurguladı. Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı Mustafa Kemal Şahin de ilk el satışlarındaki artışın sektör için olumlu olduğunu ve yeni projelere olan güvenin arttığını gösterdiğini ifade etti. Ancak Şahin, yılın ilk yarısındaki genel düşüşün (yüzde 3,1) yüksek faizler ve finansmana erişim zorluklarından kaynaklandığını da ekledi. Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Hakan Şişik ise ipotekli satışlardaki artışın yanı sıra, firmaların sunduğu alternatif ödeme planları ve senetli satışların piyasayı canlı tuttuğunu belirtti. Şişik, eylül itibarıyla satışların artacağını ve geçen yılın aradaki farkının kapanacağını öngörüyor.