Estonya'da bitki örtüsünün altında dev bir arkeolojik alan keşfedildi

Estonya'da bulunan Kambja yakınlarındaki bir arkeolojik alanda, yerleşim tarihini değiştirecek kalıntılar keşfedildi. Kale, bölgedeki tahkimatların varlığını doğruluyor.
Estonya'nın güneyinde bulunan Tartu iline bağlı Kambja belediyesi yakınlarında, Baltık bölgesinin erken yerleşim tarihine dair önemli bilgileri değiştirecek yeni bir arkeolojik alan gün yüzüne çıkarıldı.
Köstrimagi kalıntıları tespit edildi
Yüksek hassasiyetli dijital haritalama teknolojileri sayesinde tespit edilen 'Köstrimagi' adı verilen kalenin kalıntıları, bu bölgedeki 19. yüzyıl arşiv kayıtlarında ve yerel efsanelerde bahsi geçen tahkimatların varlığını bilimsel olarak doğruladı. Yoğun bitki örtüsü nedeniyle gizli kalan yaklaşık 4800 metrekarelik alanın, bölgedeki benzer dönem yapılarına kıyasla oldukça büyük olduğu belirlendi.
Savunma sistemi dikkat çekti
Kalenin en ilginç özelliği, çok sayıda alçak setten oluşan çok seviyeli bir savunma sistemine sahip olmasıdır. Yapılan incelemelerde, hendek tabanı ile set tepesi arasındaki farkın günümüzde 60 santimetre olduğu, tarihsel dönemde ise bu yüksekliğin 1 metreyi aştığı tespit edildi. Profesör Heiki Valk, bu yapı tarzının Estonya için tipik olmadığını ve benzer örneklerin günümüz Letonya topraklarında bulunduğunu ifade etti. Radyokarbon analizleri ve seramik parçaları üzerinde yapılan incelemeler, yerleşimin ömrünün oldukça kısa sürdüğünü ortaya koydu. Elde edilen veriler, kalenin M.Ö. 41 ile M.S. 9 yılları arasında kullanıldığını ve yerleşimin en fazla 10 yıl sürdüğünü gösteriyor. Ayrıca, alandaki yangın izleri, yerleşimin bir çatışma sonucu yok olduğuna işaret ediyor. Kale şu anda koruma altına alındı.
- 08:59Emeklilere çifte zam müjdesi: Temmuz hesapları netleşiyor
- 08:52Avrupa'da sinsi tehlike: Bebekler bile risk altında, CYBE'lerde rekor artış!
- 08:45Koyun yünü: Doğanın kurtarıcısı olarak geri döndü
- 08:38Riyad'da Kumların Altından Bin Yıllık Hazine Çıktı: Altın, Gümüş ve Değerli Taşlarla Dolu Çömlek Bulundu
- 08:27Zeytinin tanesi 50 lira: Ticaret Bakanlığı devrede






