Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis, ülkesinin güvenlik durumu ve Rusya'dan gelebilecek potansiyel tehditler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Karis, Rusya'nın yakın gelecekte Estonya'ya doğrudan askeri bir müdahalede bulunmasının beklenmediğini ancak 5 ila 15 yıl sonrasını tahmin etmenin güç olduğunu belirtti. Bu nedenle, her türlü senaryoya karşı hazırlıklı olmanın önemine dikkat çekti.
Savunma ve sivil hazırlık vurgusu
Cumhurbaşkanı Karis, Estonya'nın güçlü bir askeri rezervi ve NATO gibi sağlam bir savunma ittifakına sahip olduğunu vurguladı. Ancak, devletin en zayıf noktasının sivil halkın olası bir duruma karşı yeterince hazırlıklı olmaması olduğunu ifade etti. Ülkedeki barınak ve sivil savunma altyapısının yetersizliğine değinen Karis, bu konuda Ukrayna'nın yaşadığı tecrübelerden ders çıkarılması gerektiğini sözlerine ekledi. İkinci Dünya Savaşı öncesinde müttefiksiz kalan Estonya'nın, günümüzde NATO üyeliği sayesinde önemli bir güvenlik güvencesine sahip olduğunun altını çizdi.
Hibrit tehditlere dikkat çekildi
Askeri risklerin yanı sıra, Rusya kaynaklı hibrit tehditlerin de uzun süredir devam ettiğini kaydeden Estonya lideri, bu tehditlerin siber saldırılar, gölge filo faaliyetleri ve dezenformasyon gibi unsurları içerdiğini belirtti. Karis, Estonya merkezli NATO Siber Savunma Merkezi'nin bu alanda aktif rol oynadığını ve Ukrayna'nın da bu çalışmalara dahil edildiğini aktardı.









