Eskişehir'in kurtuluşunun 103. yılı: Şehrin milli mücadeledeki rolü hatırlandı

Eskişehir'in 2 Eylül 1922'deki kurtuluşunun 103. yılında, Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Yakut, şehrin işgal yılları ve milli mücadeledeki kritik rolünü anlattı.
Eskişehir'in 2 Eylül 1922'de kazanılan kurtuluşunun 103. yılında, kentin işgal yılları ve milli mücadeledeki önemi yeniden gündeme geldi. Anadolu Üniversitesi T.C. Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Yakut, Eskişehir Valiliği tarafından hazırlanan bir videoda şehrin işgal yıllarını ve milli mücadeleye katkılarını anlattı.
ESKİŞEHİR'İN İŞGAL YILLARI VE MİLLİ MÜCADELE
Prof. Dr. Yakut, Eskişehir'in hem askeri hem de stratejik önemine dikkat çekti. Şehrin milli mücadelede adeta bir askeri karargâh görevi gördüğünü vurgulayan Yakut, İngiliz ve Yunan işgallerine değindi. 'Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra bir İngiliz yüzbaşısının Eskişehir’in işgal edilmesi gerektiğine dair hazırladığı raporun Londra’ya gönderildiğini biliyoruz. 1919’da İngilizler şehre girmiş ve önemli noktaları işgal etmeye başlamıştır. Ardından 19 Temmuz 1921’de Yunan işgali başlamış, Eskişehir iki kez düşman işgaline maruz kalmıştır. Bu süreçte halkın gösterdiği direniş, milli mücadelenin temel dayanaklarından biri olmuştur.' dedi.
MİLLİ MÜCADELEDE ESKİŞEHİR'İN STRATEJİK ÖNEMİ
Yakut, Eskişehir'in 1. ve 2. İnönü savaşlarına ev sahipliği yaptığını ve bu zaferlerin halkın inancını artırarak milli devletin temellerini güçlendirdiğini belirtti. 'Ankara nasıl mücadelenin siyasi merkezi olmuşsa, Eskişehir de askeri merkezi olmuştur. Mustafa Kemal Paşa defalarca Eskişehir’e gelmiş, Batı Cephesi karargâhının burada bulunması nedeniyle savaşın planlamasında kritik kararlar alınmıştır. 2 Eylül 1922’de Türk süvarilerinin şehre girişiyle büyük bir sevinç yaşanmış, halk askerlere ellerinde ne varsa ikram etmiştir.' şeklinde konuştu. Yunan işgalinin şehre verdiği zararı ve kurtuluş sonrası atılan adımları da anlatan Prof. Dr. Yakut, Yunan kuvvetlerinin geri çekilirken şehri büyük ölçüde ateşe verdiğini, ancak hemen ertesi gün yönetimin devralındığını ve şehrin yeniden ayağa kalktığını vurguladı. Hasan Basri Aytöre'nin şehrin yeniden kalkınması için girişimlerde bulunduğunu ve Mustafa Kemal Atatürk'ün 1923'teki ziyaretinde halkın fedakârlığını dile getirdiğini hatırlattı.
- 11:29Tapusu olan paraya para diyor: İşte yatırımın yeni rotası ve en çok kazandıran 15 şehir!
- 11:18Ordu Bölge Bandosu, Adıyaman’da coşkulu bir konser verdi
- 11:08İç Mimar Yeşim Kozanlı'dan 'Zamanın İzi': Doğal taşın yaşayan dokusu
- 10:59Uzmanlardan bahar aylarında polen alerjisine karşı önemli uyarılar
- 10:4910 suçtan aranan firari hükümlü Aliağa'da nefes kesen operasyonla yakalandı!




