Erzurum evlerinin gizli kalbi: Tandır evi evin asıl yaşam alanıymış!

Bilimsel bir çalışma, geleneksel Erzurum evlerinde evin asıl yaşam merkezinin tandır evi olduğunu ortaya koydu. Sert iklimin etkisiyle oluşan bu durum, tandır evini sadece ekmek pişirme yeri olmaktan çıkarıp, tüm günlük yaşamın kalbi haline
Geleneksel Erzurum evlerinin mimarisini ve kültürel dokusunu inceleyen bilimsel bir çalışma, evin asıl yaşam merkezi olarak tandır evini öne çıkardı. Yasemin Şimşek, İbrahim Numan ve Mine Topçubaşı tarafından yapılan araştırma, Türk evinin sadece bir barınma yeri olmadığını, aynı zamanda toplumun yaşam biçimini, alışkanlıklarını ve sosyo-ekonomik yapısını yansıtan canlı bir olgu olduğunu vurguluyor.

Sert İklimin Mimariye Etkisi
Erzurum'un zorlu kış koşulları, Türk evi mimarisindeki 'sofa' (hayat) kültürünü önemli ölçüde şekillendirmiş. Araştırmaya göre, diğer bölgelerde evin ana yaşam alanı olan sofa veya avlu, Erzurum'da sadece odalar arası bir geçiş alanına dönüşmüş. Bunun yerine, evin en sıcak ve işlevsel bölümü olan tandır evi, gerçek yaşamın merkezi haline gelmiş.

Tandır Evi: Sadece Ekmek Pişirme Alanı Değil
Erzurum'un İpek Yolu üzerindeki konumu ve binlerce yıllık tarihi, evlerin mimarisine özgün bir karakter kazandırmış. Kentin kendine has mimarisi içerisinde tandır evi, sadece ekmek pişirilen bir yer olmanın ötesinde bir işlev görüyor. Kadının evdeki hakimiyet alanı olan tandır evi; yemek pişirme, yeme, çamaşır yıkama, oturma ve hatta uyuma gibi günlük yaşamın neredeyse tüm eylemlerini barındıran, evin gerçek 'kalbi' ve merkezi konumunda.
Kültürel Birikimin Aynası: Erzurum Evi
Erzurum'un tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapması ve göç yolları üzerinde olması, kentte kültürel etkileşimlerin yoğun yaşanmasına neden olmuş. Binlerce yıl süren bu kültürel birikim ve etkileşim sonucunda, Geleneksel Türk evi konsepti içinde kendine has biçimi ve malzeme özellikleriyle öne çıkan Geleneksel Erzurum evi meydana gelmiş. Bu evin en karakteristik öğesi ise ev yaşamının büyük bir kısmının geçtiği alan olan tandır evi.
- 15:31Muğla'da işçilere müjde: Yevmiyeler 1700 TL'ye çıktı, maaşlara %53 zam!
- 15:21Four Seasons 1 kruvaziyer gemisi Bodrum'a geldi
- 15:11Marmaris akıl ve zeka oyunları turnuvası ilkokul öğrencilerini ağırladı
- 15:01İzmir'de polis merkezine saldıran sanıkların davası başladı
- 14:5271 yaşındaki Cevat Dede'den tespih sanatı: Hem geçim hem keyif kaynağı




