EKONOMİ
Yayınlanma : 26 Mart 2026 05:39

Enerji faturaları kabarıyor: Elektrik ve doğalgaza büyük zam kapıda mı?

Enerji faturaları kabarıyor: Elektrik ve doğalgaza büyük zam kapıda mı?
Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, nisan ayında elektrik ve doğalgaza zam yapılabileceğinin sinyalini verdi. Kademeli tarife sisteminin geleceği konuşulurken, muhalefet partileri akaryakıt ve enerji zamlarına tepki göstererek KDV ve ÖTV ind

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'dan gelen son açıklamalar, Türkiye'de elektrik ve doğalgaz fiyatlarında ciddi artışlar olabileceği yönünde sinyaller veriyor. Bakan Bayraktar, nisan ayı itibarıyla hem elektrik hem de doğalgazda bir değerlendirme yapılabileceğini belirtti. Bu açıklama, enerji faturalarının daha da yükseleceği endişelerini beraberinde getiriyor.

sempati mobilya

KADEMELİ TARİFE SİSTEMİ GELİYOR

Bakan Bayraktar'ın açıklamalarına göre, doğalgazda kademeli tarife sisteminin nisanda devreye girmesi bekleniyor. Bu sistemin abonelerin büyük çoğunluğunun hayatını değiştirmeyeceği ifade edilse de, tüketim alışkanlıklarında değişiklik yapılması gerekliliği öne çıkıyor. Öte yandan, uluslararası petrol fiyatlarındaki artışların Türkiye'ye milyarlarca dolarlık ek maliyet getirdiği bilgisi de paylaşıldı. Enerji Bakanlığı, petrol fiyatlarındaki her 1 dolarlık artışın Türkiye ekonomisi için 400 milyon dolarlık bir yük oluşturduğunu vurguluyor.

MUHALEFET ÇÖZÜM ÖNERİLERİYLE KARŞILIK VERİYOR

Akaryakıt fiyatlarındaki son zamlar ve olası enerji zammı beklentileri, muhalefet partilerinden sert tepkilere neden oluyor. CHP, partisinin Ankara İl Örgütü öncülüğünde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) önünde bir protesto düzenleyerek akaryakıta yapılan zamları protesto etti. CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol, 2002 yılından bu yana benzinin 36 kat, motorinin ise 65 kat zamlandığını belirterek, iktidarı halkı sömürmekle suçladı. Erkol, akaryakıttan alınan Katma Değer Vergisi'nin (KDV) yüzde 1'e düşürülmesini talep etti. Yeniden Refah Partisi de savaş bitene kadar akaryakıt ürünlerinden ÖTV ve KDV alınmaması yönünde bir kanun teklifi sundu. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise akaryakıttan KDV ve ÖTV'nin tamamen kaldırılması, köprü ve yol geçiş ücretlerinin ertelenmesi, gübre ve yemin sübvanse edilmesi gibi bir dizi çözüm önerisi sıraladı.