EKONOMİ
Yayınlanma : 10 Mayıs 2026 00:00

Emeklilerden büyük hamle: 1 milyon imza ile zam hakkı aranıyor

Emeklilerden büyük hamle: 1 milyon imza ile zam hakkı aranıyor
Memurlara ödenen ancak emeklilere yansıtılmayan 8.077 TL'lik seyyanen zam için emekliler AYM'ye bireysel başvuru kampanyası başlattı. Avukatlar, bazı mahkemelerin dilekçe almadığını belirterek suç duyurusu tehdidinde bulundu.

Seçim döneminde memurlara ödenen ancak memur emeklilerine yansıtılmayan 8.077 TL'lik seyyanen zam hakkı için emekliler harekete geçti. Milyonlarca emeklinin katılımıyla başlatılan kampanya, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yoluyla bu hakkın aranmasını hedefliyor.

sempati mobilya

AYM'YE BİREYSEL BAŞVURU YOĞUNLAŞTI

Kampanyanın temel amacı, seyyanen zammın memur emeklilerine de verilmesi talebiyle Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) bireysel başvuru yapmış olan Yargıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz'in dosyasının öncelikli olarak görüşülmesini sağlamak. Çilesiz'in avukatı Ali Erdem Gündoğan, ilk günden itibaren AYM'ye binlerce başvuru yapıldığını ve bazı illerde mahkemelerin bu dilekçeleri kabul etmeyerek Anayasal bir suç işlediğini iddia etti.

HUKUKİ SÜREÇ VE EMEKLİLERİN TALEPLERİ

Avukat Gündoğan, emeklilerin zam davasının AYM'nin komisyonlarında beklediğini ve her geçen günün emekliler için önemli bir mali kayıp anlamına geldiğini vurguladı. Emeklilerin, dosyanın bir an önce görüşülerek mevcut hukuksuzluğun sona erdirilmesini talep ettiğini belirten Gündoğan, müvekkili Çilesiz'in davasının tüm emeklilerin menfaatini etkilediğini ifade etti. Emeklilerin, bulundukları yerdeki adliyeler aracılığıyla savcılıklara veya hukuk mahkemelerine dilekçelerini sunarak AYM'ye gönderilmesini talep edebileceklerini ve bu başvurunun ücretsiz olduğunu ekledi. Örnek başvuru dilekçesinde, "Emekli aylığıma yansıtılması gereken 8.077 TL seyyanen zam bugün için kat sayı artışıyla 23.000 TL’ye ulaştığı halde emekli maaşıma yansıtılmaması nedeniyle her ay eksik ödeme almaktayım. Hukuki menfaatim bulunan başvurunun ivedilikle görüşülmesi talebim vardır" ifadesi yer alıyor. Gündoğan, mahkemelerin bu dilekçeleri kabul etmek ve AYM'ye göndermek zorunda olduğunu, aksi takdirde Anayasa'nın 74. maddesindeki dilekçe hakkını ihlal etmiş olacaklarını hatırlattı. Ülke genelinde başvuruların büyük ölçüde işleme alındığını ancak bazı illerdeki mahkemelerin dilekçeleri kabul etmediği bilgisinin geldiğini ve ihlalin sürmesi halinde ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulacağını sözlerine ekledi.