• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
  • yk 29 ağostıs
DÜNYA
Yayınlanma : 01 Eylül 2026 05:46

El-Araj kazılarında antik Bethsaida şehrine ait bulgular keşfedildi

El-Araj kazılarında antik Bethsaida şehrine ait bulgular keşfedildi
İsrail'deki El-Araj kazıları, İncil'de adı geçen Bethsaida şehrine dair önemli bulgular sundu. Kazılarda, antik döneme ait kalıntılar ve günlük yaşam eşyaları keşfedildi.

İsrail'in Celile Gölü'nün kuzey kıyısında yer alan El-Araj arkeolojik alanında yapılan kazı çalışmaları, İncil'de belirtilen antik Bethsaida şehrine dair önemli bulgular ortaya çıkardı.

Kazılar on sezondur sürüyor

Kazıların başındaki bilim insanları, ortaya çıkan kalıntıların, İsa Mesih'in mucizeleriyle ilişkilendirilen ve havariler Petrus, Andreas ile Filip'in yaşadığı düşünülen şehirle büyük bir uyum gösterdiğini ifade ediyor. Dr. Stephen Notley, elde edilen bulguların titizlikle değerlendirildiğini ve her yeni kazı sezonunda sit alanının tarihsel profilinin daha da açığa çıktığını belirtti.

Günlük eşyalar ve mimari kalıntılar bulundu

Saha çalışmalarında Roma ve Helenistik dönemlere ait birçok mimari kalıntının yanı sıra, günlük yaşamda kullanılan sikkeler, lambalar, makyaj malzemeleri ve seramikler de bulundu. Araştırmacılar, MS 1. ve 3. yüzyıllar arasında bölgedeki Roma kenti Bethsaida Julia'ya ait bazalt harçlar, duvar kalıntıları ve kamu binalarını temsil eden ilginç yarı Dorik sütun başlıklarını keşfetti. Özellikle MS 70 öncesine tarihlenen Herodian dönemi pişmiş toprak lambalar, 1. yüzyılda bölgede yoğun bir Yahudi nüfusunun yaşadığını gösteren önemli unsurlar arasında yer alıyor. El-Araj yerleşimi, dini ve tarihi açıdan büyük bir önem taşısa da, kentin kesin kimliği hakkında bilim dünyasında tartışmalar sürmektedir.