• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
DÜNYA
Yayınlanma : 16 Eylül 2026 18:19

Ekvador'da olağanüstü hal ilan edildi

Ekvador'da olağanüstü hal ilan edildi
Ekvador, artan şiddet ve çete savaşları nedeniyle sekiz eyalette 60 günlük olağanüstü hal ilan etti. Bu kapsamda anayasal güvenceler askıya alınırken, güvenlik güçlerine geniş yetkiler verildi. Ülkede cinayet oranları rekor seviyeye ulaştı.

Ekvador Devlet Başkanı Daniel Noboa, artan şiddet olayları ve çete savaşlarına karşı mücadele kapsamında ülkenin sekiz eyaletinde ve üç kantonunda 60 günlük yeni bir olağanüstü hal ilan etti. Bu karar, 498 sayılı Yürütme Kararnamesi ile hayata geçirildi.

Anayasal güvenceler askıya alındı

Olağanüstü hal kapsamına alınan El Oro, Esmeraldas, Guayas, Los Ríos, Manabí, Pichincha, Santa Elena ve Santo Domingo de los Tsáchilas eyaletleri ile belirlenen kantonlarda, konut dokunulmazlığı ve yazışma gizliliği gibi anayasal haklar geçici olarak askıya alındı. Bu durum, güvenlik güçlerine doğrudan baskın ve el koyma yetkisi veriyor. Ayrıca, El Oro, Guayas, Los Ríos ve Manabí eyaletlerinde 17-30 Eylül tarihleri arasında gece yarısından sabah 05.00'e kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

Şiddet oranlarındaki artış etkili oldu

Hükümetin bu sert tedbirleri almasında, ülkede kontrol edilemeyen şekilde yükselen cinayet oranları önemli bir etken olarak gösteriliyor. Resmi verilere göre, 16 Ağustos ile 10 Eylül tarihleri arasında olağanüstü hal ilan edilen bölgelerde 442 kasıtlı cinayet işlendiği ve bu vakaların 187'sinin Guayas eyaletinde kaydedildiği belirtildi. Los Lobos, Los Choneros, Tiguerones, Águilas ve Fatales gibi silahlı grupların uyuşturucu, silah kaçakçılığı, yasa dışı madencilik, gasp ve adam kaçırma gibi suçlarda hakimiyet kurma mücadelesi içinde olduğu güvenlik birimleri tarafından tespit edildi. Devlet Başkanı Noboa, organize suç örgütlerini "terörist" ilan ederek "iç silahlı çatışma" başlattığını duyurdu. Bugüne kadar gerçekleştirilen 317 binden fazla operasyonda 476 kişi gözaltına alınırken, çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi. Ancak tüm bu çabalara rağmen güvenlik krizi derinleşmeye devam ediyor. 2025 yılında kaydedilen yaklaşık 9 bin 300 cinayet, Ekvador tarihindeki en yüksek seviyeye ulaştı.