• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
DÜNYA
Yayınlanma : 18 Ağustos 2026 16:57

Ekonomi yönetiminde kalibrasyon tartışmaları arttı

Ekonomi yönetiminde kalibrasyon tartışmaları arttı
Ekonomi yönetiminde para politikasında kalibrasyon tartışmaları gündemde. Hazine Bakanlığı, iddiaları yalanlarken, reel sektörün zorlukları dikkat çekiyor.

Son zamanlarda ekonomi yönetiminin uyguladığı sıkı para politikasında bir değişim olup olmayacağına dair tartışmalar gündeme geldi.

Finansman baskısı artıyor

Ekonomim Gazetesi'nde yayımlanan bir habere göre, reel sektörü rahatlatmak amacıyla para politikasında bazı değişikliklerin gündeme alındığı iddia ediliyor. Bu çerçevede, gecelik fonlama faizinin politika faizine yaklaştırılması, döviz ve KOBİ kredilerindeki büyüme sınırlarının esnetilmesi gibi adımların düşünülmekte olduğu belirtiliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ise bu iddialara yanıt vererek, para politikası araçları ve döviz kuru politikalarının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yetki alanında olduğuna dikkat çekti. Bakanlık ayrıca, ekonomi programında köklü bir değişiklik yapılacağı yönündeki yorumların doğru olmadığını ifade etti.

Reel sektörün durumu kritik

Ancak tartışmalar burada sona ermedi. Ekonomi çevrelerinde, yüksek faiz ve kredi kısıtlamalarının reel sektörü zorlamaya devam ettiği kaydediliyor. Ekonomist Deniz Eresen, bu sürecin, üretim ve istihdam üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini vurguladı. Eresen, “Gevşeme” kelimesinin doğru bir şekilde kullanılmasının önemine değinerek, likidite yönetimi ve politika değişikliğinin birbirinden ayrılması gerektiğini belirtti. Yüksek faiz politikasının talebi soğutmakta etkili olduğunu, ancak bunun maliyetinin giderek arttığını ifade etti. Eresen, döviz kurunun enflasyonla ilişkisinin kritik bir mesele olduğunu ve otomatik bir ilişki kurmanın riskli sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Ekonomi yönetiminin karşılaştığı ikilemin, enflasyonu düşürmek ile reel sektörün ihtiyaçlarını karşılama arasında olduğunu söyledi. Para politikasında yapılacak olası değişikliklerin dikkatlice değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Eresen, geniş kapsamlı bir kredi gevşemesinin enflasyonla mücadelede sorunlar yaratabileceğini belirtti.