EKONOMİ
Yayınlanma : 11 Ağustos 2025 16:58

Dörtyol-Hassa Projesi için 1,4 milyar Euro dış finansman sağlandı

Dörtyol-Hassa Projesi için 1,4 milyar Euro dış finansman sağlandı
Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin altyapısını güçlendirmek amacıyla Dörtyol-Hassa Otoyol ve Demir Yolu Projesi için 1,4 milyar Euro'luk dış finansman sağlandı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin rekabet gücünü artıracak Dörtyol-Hassa Otoyol ve Demir Yolu Projesi için 1,4 milyar euroluk dış finansman temin edildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgenin altyapısına yönelik yurt dışı finansman çalışmaları devam ediyor.

teknik yapı

ÖNEMLİ PROJEYE YURTDIŞINDAN DESTEK

Bakanlık, Dörtyol-Hassa Otoyol ve Demir Yolu Projesi için yaklaşık 1,4 milyar Euro tutarında dış finansman sağladı. Societe Generale liderliğindeki kreditörlerle yapılan anlaşmalar kapsamında, İsveç İhracat Kredi Kuruluşu (EKN) ve İslam Yatırım Sigortası ve İhracat Kredisi Şirketi (ICIEC) garantör olarak yer aldı. Çeşitli ticari bankalar da finansmana katılım sağladı.

STRATEJİK ÖNEM TAŞIYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje, İskenderun Körfezi'ni Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne doğrudan bağlayarak stratejik önem taşıyor. İskenderun Körfezi'ni Amanoslar'ın arkasındaki endüstriyel alanlara ve Gaziantep'e hem kara hem de demir yoluyla bağlayacak projenin tamamlanmasıyla bölgedeki ulaşım altyapısının gelişmesi, ticaret ve turizm faaliyetlerinin artması, ekonomik ve sosyal kalkınmanın desteklenmesi ve Türkiye'nin ihracatına önemli katkı bekleniyor. Proje, bölgedeki ulaşım altyapısının depreme dayanıklı hale getirilmesi ve geliştirilmesi açısından da büyük önem taşıyor. Bu proje ile Türkiye'nin bu yıl içinde demir yolu sektörüne sağladığı dış kaynak tutarı yaklaşık 4,2 milyar Euro'ya ulaştı.