Depron: Yerli arama kurtarma dronu Teknofest'te

Teknofest İstanbul'da sergilenen yerli arama kurtarma dronu Depron, deprem enkazlarında hayatta kalanları tespit etmeyi hedefliyor. Öğrenciler tarafından geliştirilen proje, iki aşamalı bir sistemle çalışıyor ve seri üretime geçmeyi planlıyor.
Üniversite öğrencileri tarafından geliştirilen yerli arama kurtarma dronu Depron, Teknofest İstanbul'da tanıtıldı.

DEPREM ENKAZLARINDA KULLANIM
Depron projesinin amacı, deprem sonrası enkaz altında kalanları tespit etmek. Proje, Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde okuyan öğrencilerin ortak çalışmasıyla hayata geçirildi. Öğrenciler, kendi imkanlarıyla geliştirdikleri Depron'u Teknofest'te sergilediler ve ziyaretçilerden büyük ilgi gördüler.
İKİ AŞAMALI SİSTEM
Hüseyin Ayğan isimli öğrenci, projenin iki aşamadan oluştuğunu açıkladı. Birinci aşamada, dron otonom olarak alanı tarıyor, enkazların konumunu ve sayısını belirliyor, yardımın gidebileceği koordinatları üç boyutlu bir harita üzerinde gösteriyor ve ekiplerin en kısa yoldan enkaz alanına ulaşmalarına yardımcı oluyor. İkinci aşamada ise, radar teknolojisiyle enkaz altında kalan canlıları tespit edecek bir sistem geliştiriliyor. Bu sistem, ekiplerin can güvenliğini de sağlayacak.
SERİ ÜRETİM HEDEFİ
Ayğan, projenin ilk aşamasının tamamlandığını ve ikinci aşamayı da tamamlayarak seri üretime geçmeyi hedeflediklerini belirtti. Gelecekte yatırım alarak bir dron firması kurmayı planladıklarını ve belediyelerle görüşmeler yaptıklarını, ancak şu an talebi karşılayacak bütçelerinin olmadığını ifade etti. Tüm uçuş kontrol kartı, yazılım, görüntü işleme modeli ve dron tasarımı öğrenciler tarafından yapıldı ve yarışmalardan elde edilen ödüllerle finanse edildi.
- 16:23Bursa'da dehşet anları: Kamyon otomobili metrelerce sürükledi, aile kıl payı kurtuldu
- 16:13Denizli'de narkotikle mücadele zirvesi yapıldı
- 16:04CHP'li Güç'e AK Partili Saygılı'dan sert yanıt: Bankamatik memurları ve sel feryadı!
- 15:54Rektör Kibar, gençlerin kariyerine yön vermeye çağırdı
- 15:44İzmir'de dehşet anları! İnşaat vincinin parçası işçilerin üzerine düştü, 3 yaralı!




