DÜNYA
Yayınlanma : 27 Nisan 2026 23:48

Denizlerin kara kutusu: Algeciras'ta tarihi batıklar bulundu

Denizlerin kara kutusu: Algeciras'ta tarihi batıklar bulundu
Algeciras Körfezi'nde yapılan araştırmalar sonucu, M.Ö. 5. yüzyıla kadar uzanan 100'den fazla batık tespit edildi. Ancak bu tarihi miras tehdit altında.

İspanya'nın güney sahilinde yer alan Algeciras Körfezi'nde, 'Project Herakles' adı verilen bir proje kapsamında deniz tabanı detaylı bir şekilde tarandı. Yapılan araştırmalar sonucunda, bölgede toplam 100'ün üzerinde batık tespit edildi. Bu batıkların önemli bir kısmı, kapsamlı bir şekilde kayıt altına alındı.

teknik yapı

Denizlerin kara kutusu: Algeciras\

TAŞIYICI TARİHİN İZLERİ

Keşfedilen en eski batıkların M.Ö. 5. yüzyıla kadar uzandığı belirtiliyor. Bu durum, Algeciras bölgesinin antik çağlardan beri yoğun bir deniz trafiğine sahip olduğunu ortaya koyuyor. Roma döneminden modern çağa kadar farklı dönemlere ait gemilerin bulunması, Cebelitarık Boğazı'nın tarih boyunca kritik bir geçiş noktası olduğunu bir kez daha kanıtlıyor.

Denizlerin kara kutusu: Algeciras\

DENİZ ALTINDAKİ ZENGİNLİK

Araştırmacılar, bu batıkların sayıca fazla olmasının yanı sıra büyük bir çeşitlilik sunduğunu da vurguluyor. İspanyol, İngiliz, Hollandalı ve Venedikli gemilere ait kalıntıların bulunması, bölgenin yüzyıllar boyunca uluslararası ticaret ve askeri hareketliliğin merkezi olduğunu gözler önüne seriyor. Özellikle bazı batıkların savaş dönemlerine ait olması, deniz altında adeta bir tarih mozaiği oluşmasına neden oldu. Ancak bu eşsiz mirasın tehdit altında olduğu da uzmanlarca ifade ediliyor. Yoğun deniz trafiği, sanayi faaliyetleri ve iklim değişikliği, su altındaki tarihi kalıntıların zarar görmesine yol açabiliyor.