Nijerya'da yaklaşık 10 bin nüfuslu Ayetoro balıkçı kasabası, durmak bilmeyen deniz ilerleyişiyle karşı karşıya. Kıyı şeridinin her geçen gün karaya doğru ilerlemesi, evlerini kaybeden aileleri daha iç kesimlere taşınmaya zorlarken, zamanla bu yeni yerleşimler de tehlike altına giriyor.

Kayıplar giderek artıyor
Bölge sakinlerinin yüzde 80'inden fazlası, kıyı erozyonu nedeniyle aile yadigarlarını ve mülklerini kaybettiğini belirtiyor. Thompson Akingboye gibi isimler, babalarından kalan evlerini dalgalara teslim etmek zorunda kaldıklarını anlatıyor. Bir zamanlar insanların yaşam alanları olan bölgeler, artık yalnızca teknelerle ulaşılabilen sular altında kalmış yerlere dönüşüyor. Kasabanın eski fotoğrafları, bu değişimin boyutunu gözler önüne seriyor; bir zamanlar evlerin arasında duran telekomünikasyon kulesi şimdi sular içinde.

Tarihi yapılar da tehdit altında
Denizin tehdidi sadece konutlarla sınırlı kalmıyor. Kasabanın geleneksel lideri Oluwambe Ojagbohunmi'nin yaşadığı ve bir zamanlar 100 odası bulunan tarihi sarayından geriye sadece 12 oda kalmış durumda. Dalgalar artık doğrudan sarayın duvarlarına vuruyor. Daha önce sağlık merkezi ve okullar gibi önemli kamu binaları da deniz taşkınlarından büyük zarar görmüş, bu da bölge halkının temel hizmetlere erişimini zorlaştırmıştır.
Kurtarma projesi için milyarlar gerekiyor
Ondo Eyaleti Petrol Üreten Bölgeleri Kalkınma Komisyonu, Ayetoro'yu kurtarmak için gereken kıyı koruma projesinin maliyetinin yaklaşık 71 milyon dolar olacağını açıkladı. Bu devasa proje için uluslararası kuruluşlardan ve bağışçılardan destek talep ediliyor. Bilimsel araştırmalar, bölgedeki erozyonun sadece yükselen deniz seviyesinden değil, aynı zamanda güçlü dalgalar, kıyının korunmasızlığı, kum çıkarılması ve doğal kıyı ekosistemlerinin tahrip olmasından kaynaklandığını gösteriyor. Bir zamanlar 'Mutlu Şehir' olarak anılan Ayetoro, bugün denize karşı verilen amansız bir mücadelenin ortasında, yapılarının yarısından fazlasını kaybetmiş durumda.







