Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan aileye ve nüfusa dair çarpıcı tespitler: 'Rakamlar hepimiz için tedirgin edici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aile kurumunun önemine dikkat çekerek, düşen doğurganlık hızı ve yükselen yaş ortalamasının tedirgin edici olduğunu belirtti. 2026-2035 arası "Aile ve Nüfus 10 Yılı" ilan edildi.Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan aileye ve nüfusa dair çarpıcı tespitler: 'Rakamlar hepimiz için tedirgin edici
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Aile ve Nüfus 10 Yılı Vizyon Tanıtım Programı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, aile kurumunun önemine vurgu yaparak, "Aile güçlü olduğunda bireyler de toplum da güçlü olur." dedi. Konuşmasında düşen doğurganlık hızına ve yükselen evlilik yaşına dikkat çeken Cumhurbaşkanı, mevcut rakamların tedirgin edici olduğunu belirtti.

Milletin gücü ailede gizlidir
Erdoğan, bir milletin gücünün sadece askeri veya ekonomik başarılarla ölçülemeyeceğini, asıl gücün yuvalarda tüten ocakta, büyüyen evlatlarda ve nesilden nesile aktarılan değerlerde gizli olduğunu ifade etti. "Aile, insanın hem en korunaklı çatısı hem de ilkokuludur." diyen Cumhurbaşkanı, merhamet, sevgi, vatan ve millet sevgisinin ilk ailede öğrenildiğini vurguladı. Ailenin zayıflamasının toplumun da zayıflaması anlamına geldiğini belirten Erdoğan, Anayasa'nın 41. maddesindeki "Aile Türk toplumunun temelidir" ilkesinin önemine değindi.

Düşen doğurganlık ve yaşlanan nüfus endişesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin aile bağlarının güçlülüğü sayesinde tarih boyunca varlığını sürdürdüğünü hatırlatarak, günümüzde ise aile bağlarının zayıflaması, evlilik yaşının yükselmesi ve boşanma oranlarının artması gibi sorunlarla karşı karşıya olunduğunu dile getirdi. Bu durumun doğurganlık hızını düşürdüğünü ve ülkenin yaş ortalamasının yükseldiğini belirten Erdoğan, "2017'den itibaren doğurganlık hızımız nüfusun yenilenme seviyesi olan 2,1'in altına indi. 2024'te 1,48'e düşen oran, maalesef 2025 yılında daha da geriye gittiğini tahmin ediyoruz." dedi. Bu tablo karşısında harekete geçmenin gerekliliğini vurgulayan Erdoğan, 2026-2035 dönemini 'Aile ve Nüfus 10 Yılı' olarak belirlediklerini ve bu kapsamda atılacak adımları sıraladı.
- 16:26Balıkesir'deki feci kazada hayatını kaybeden uzman çavuşa acı veda
- 16:16Olivtech Fuarı’nda Ege’nin gastronomik zenginlikleri sergileniyor
- 16:07Nisan ayında otomotiv sektörü ihracatta zirveye oturdu, Almanya başı çekti
- 15:57İztuzu'nda deniz kaplumbağası yuvası koruma altına alındı
- 15:48Muğla'nın iç kesimlerine dikkat: Kuvvetli yağış ve yükseklerde kar sürprizi bekleniyor




