DÜNYA
Yayınlanma : 11 Haziran 2026 16:56

Çin, Xiong’an'da yeni bir başkent inşa ediyor: 5 bin bina tamamlandı

Çin, Xiong’an'da yeni bir başkent inşa ediyor: 5 bin bina tamamlandı
Çin, başkent Pekin'in yükünü hafifletmek için Xiong’an Yeni Bölgesi'nde yeni bir kent inşa ediyor. Proje, 2035'te tamamlanması hedefiyle hızla ilerliyor.

Çin, başkenti Pekin’in idari ve ekonomik yükünü azaltmak amacıyla Xiong’an Yeni Bölgesi’nde mega bir kent projesi inşa ediyor. Bu proje, 2015 yılında başlatılmış olup, 2035 yılına kadar tamamlanması hedefleniyor. Şu ana kadar 5 bin 300'den fazla bina tamamlanmış durumda ve kent nüfusu 1,41 milyon kişiye ulaşmış durumda.

sempati mobilya

TEKNOLOJİ ODakLI YATIRIMLAR

1770 kilometrekarelik bir alana yayılacak olan Xiong’an, nihai aşamada 5 milyon nüfusa ev sahipliği yapması bekleniyor. Proje, başkentin idari fonksiyonlarını yanı sıra teknoloji odaklı yatırımları da bünyesinde barındıracak. İngiliz mimarlık ofisi Chapman Taylor tarafından tasarlanan bu modern şehircilik örneği, çevre dostu altyapısı ile dikkat çekiyor. Projenin yaklaşık yüzde 35’i ormanlar ve parklardan oluşacak şekilde planlandı.

İNŞAAT VE ALTYAPI GELİŞİMİ

Nisan 2026 verilerine göre, Xiong’an'daki özel ekonomik bölgede 1.100’den fazla ileri teknoloji firması tescil edildi. Ayrıca, bölgeye taşınan toplam işletme sayısı 4 bini buldu. Şehir, uzay endüstrisi, yüksek hızlı tren altyapı sistemleri ve yapay zeka odaklı sektörler ile öne çıkıyor. Ulaşım ve sosyal altyapı, insan ölçeğine uygun bir biçimde planlandı. Ayrıca, dijital sistemler ile vatandaşların resmi işlemlerini uzaktan yapmaları sağlanıyor.