ÇEVRE
Yayınlanma : 22 Eylül 2025 10:33
Düzenleme : 22 Eylül 2025 10:37

Çeşme'de bin orkinos balığı telef oldu: Sebep kirlilik

Çeşme'de bin orkinos balığı telef oldu: Sebep kirlilik
İzmir Çeşme'de yaklaşık bin orkinos balığının ölümüyle sonuçlanan olayda, 'Lactococcus garvieae' bakterisinin kirlilikten kaynaklandığı belirlendi. EBSO yetkilisi, vatandaşları ölü balık tüketmeme konusunda uyardı.
Çeşme'de bin orkinos balığı telef oldu: Sebep kirlilik

İzmir'in Çeşme ilçesi açıklarında yaklaşık bin orkinos balığının telef olduğu bildirildi. EBSO Et ve Su Ürünleri Komitesi Başkanı Musa Nedim Anbar, ölümlerin 'Lactococcus garvieae' adlı bir bakteriden kaynaklandığını açıkladı.

teknik yapı

Bakteri ve Kirlilik Bağlantısı

Anbar, bakterinin çevresel kirlilik ile ilişkili olduğunu ve balıkların bağışıklık sistemini zayıflatarak ölümlerine yol açtığını belirtti. İzmir Körfezi'ndeki balık ölümlerinin de kirlilikten kaynaklandığını vurgulayan Anbar, Çeşme yarımadasında benzer sorunların yaşanmaya başladığını ifade etti. Çeşme'deki 5 orkinos çiftliğinden 4'ünün bölgede yer alması nedeniyle ölümlerin önce doğal ortamda, daha sonra çiftliklerde görüldüğünü aktardı.

Çiftliklerden Denize Salınım Yok

Ölü balıkların çiftliklerden denize atıldığı iddialarını yalanlayan Anbar, çiftliklerde ölen balıkların lisanslı bertaraf firmalarına teslim edildiğini belirtti. Orkinos balıklarının kafeslerden kaçmasının mümkün olmadığını da sözlerine ekledi. Anbar, vatandaşları karaya vurmuş ölü orkinos balıklarını yememek konusunda uyardı.

Kirlilik Uyarısı

Anbar, Sığacık Körfezi'ndeki bir çiftlikte balık ölümünün olmamasını, Çeşme Yarımadası'ndaki kirliliğin bir göstergesi olarak değerlendirdi. Kısa süreli antibiyotik tedavisi ve vitamin takviyeleriyle çiftliklerde ölümlerin durdurulduğunu, ancak deniz kirliliğinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.