Çameli pelemiri, bitki literatürüne kazandırıldı

Çameli pelemiri, bilim dünyasına 'Cephalaria cameliensis' adıyla kazandırıldı. Yeni tür, özellikle yaşam alanının dar olması nedeniyle tehlike altında.Çameli pelemiri, bitki literatürüne kazandırıldı
Emekli Fen Bilgisi öğretmeni Rıfat Özdemir'in doğa yürüyüşü sırasında dikkatini çeken pelemir bitkisi, yeni bir tür olarak tanımlandı.

YENİ TÜRÜN İSMİ BELİRLENDİ
Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Yıldırım ve ekibinin çalışmaları sonucunda bu bitkiye 'Cephalaria cameliensis' adı verildi. Türkiye florası, bilim insanlarının titiz çalışmaları sayesinde her yıl yeni türlerle zenginleşmeye devam ediyor. Bu yeni keşif, Denizli’nin doğaya saygıyla bilinen Çameli ilçesinden geldi. İki yıl süren Biyoçeşitlilik Envanteri çalışmaları sırasında fark edilen ve detaylı incelemeleri tamamlanan bitki, bilim dünyasına 'Cephalaria cameliensis' adıyla tanıtıldı.

TEHLİKE ALTINDA
Prof. Dr. Yıldırım, bu yeni türün yalnızca Denizli-Çameli ve Muğla-Fethiye arasında, 1350-1850 metre yükseklikteki habitatlarda yayılış gösterdiğini belirtti. Türün yaşam alanının dar olması ve bölgedeki yoğun otlatma baskısı nedeniyle 'Tehlikede (EN)' kategorisinde değerlendirilmesi önerilmektedir. Ayrıca, Türkiye'deki Cephalaria tür sayısının 49'a yükseldiğini ve endemik türlerin sayısının 25 olduğunu ifade etti. Bu artış, Anadolu’nun ekolojik önemi ve yüksek endemizm oranını vurgulamaktadır.
- 04:59Mehmet Şimşek New York'ta küresel devlerle buluşuyor: Yatırım turunda kritik temaslar
- 04:50Çin'de dev pantolon şeklinde gökdelen inşa edildi
- 04:401 Liraya Düşen Nane ve Maydanoz İçin Market Önünde İzdiham! Sosyal Medya Alev Aldı
- 04:30Tayland'da askerlik kura çekimi sosyal medyada gündem oldu
- 04:20Hazal Kaya ve Enis Arıkan'ın çocukluk sırrı ortaya çıktı: Aynı liseden mezun olmuşlar!




