ÇEVRE
Yayınlanma : 10 Şubat 2026 11:23
Düzenleme : 10 Şubat 2026 11:24

Bursa'da bir köyün hayat damarı tehdit altında: Kaynak suyu için köylüler ayakta

Bursa'da bir köyün hayat damarı tehdit altında: Kaynak suyu için köylüler ayakta
Bursa'nın Orhaneli ilçesindeki Erenler Mahallesi'nde, eski mermer ocağında oluşan 100 bin tonluk su havzasının kapatılmak istenmesi köylüleri isyana sürükledi. Yazın su sıkıntısı çeken köylüler, bu hayati kaynağın korunması için eylem yapıy
Bursa'da bir köyün hayat damarı tehdit altında: Kaynak suyu için köylüler ayakta

Bursa'nın Orhaneli ilçesine bağlı Erenler Mahallesi'nde, eski bir mermer ocağında oluşan ve yaklaşık 100 bin ton su biriktiren havzanın kapatılmak istenmesi, mahalle sakinlerini sokağa döktü. Yaz aylarında ciddi su sıkıntısı çeken köylüler, Bursa'daki kuraklığı ve geçen yaz yaşanan orman yangınlarını hatırlatarak, bu hayati su kaynağının korunmasını talep etti.

sempati mobilya

18 YILLIK MADENİN ARDINDAN KALAN UMUT

Erenler Mahallesi'nde 18 yıl önce kurulan mermer ocağında zamanla oluşan ve kaynak suyuyla dolan havza, bölge halkı için tek su umudu haline geldi. Yaklaşık 2 yıl önce faaliyetlerini sonlandıran mermer şirketi, mahalle sakinlerinin bu sudan faydalanmasına izin verdi. Ancak şirketin geçtiğimiz aylarda ruhsat iptali için başvuruda bulunmasıyla birlikte, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ocağın bulunduğu alanın rehabilite edilmesini ve su havzasının doldurularak kapatılmasını istedi.

KÖYLÜLERİN İMECE USULÜ HAYAT MÜCADELESİ

Bu karar, özellikle yaz aylarında ciddi su sıkıntısı yaşayan Erenler Mahallesi sakinlerini harekete geçirdi. Köylüler, kendi imkanlarıyla ve imece usulü çalışarak yaklaşık 2 kilometrelik bir hat çekti. Herhangi bir enerji sarfiyatı olmadan suyu belirli bir noktaya ulaştırmayı başardılar ve tankerlerle taşınan su, mahalledeki herkes tarafından kullanılıyor. Son 2 yıldır tarımsal sulamada kullanılan bu su sayesinde, bölgede ekili alanlarda ciddi verim artışı yaşandığı belirtiliyor.

DERELER KURUDU, ÇARESİZLİK BÜYÜYOR

Mahalle sakinleri, derelerin kuruduğunu, çeşmelerden su akmadığını ve yaz aylarında Bursa merkezinde bile su kesintileri yaşandığını vurgulayarak, mevcut bir su kaynağının kapatılmasının büyük mağduriyet oluşturacağını ifade ediyor. Erenler Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Eyüp Deniz, 'Bizim buradaki sudan başka çaremiz yok. Buradaki suyun kapatılmasıyla insanlar bahçelik domatesini bile yetiştiremeyecek' diyerek durumun vahametini ortaya koydu. CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da, haklı talepler sonuçlanıncaya kadar su kaynağının kapanmasının acilen durdurulması gerektiğini belirtti.