• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
DÜNYA
Yayınlanma : 30 Temmuz 2026 18:12

Bölgesel Savaşın Ateşi Yükseliyor: Suudi Arabistan, Irak'a Hava Saldırısıyla Gerilimi Tırmandırdı

Bölgesel Savaşın Ateşi Yükseliyor: Suudi Arabistan, Irak'a Hava Saldırısıyla Gerilimi Tırmandırdı
Suudi Arabistan, Irak'taki İran destekli milislerin petrol tesislerini hedef almasına misilleme olarak Irak'a hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. Bu adım, Orta Doğu'daki gerilimi tırmandırırken, bölgesel güvenlik ve ekonomik istikrarı teh

Orta Doğu'daki tansiyon, Suudi Arabistan'ın Irak'a yönelik hava saldırılarıyla yeni bir boyuta taşındı. ABD ile İran arasındaki çatışmaların altıncı ayına girdiği bu kritik dönemde, Krallık, İran destekli milislerin petrol tesislerini hedef almasına misilleme olarak bu operasyonu gerçekleştirdiğini duyurdu.

SUUDİ ARABİSTAN'DAN AÇIK MISILLEME

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Irak'taki İran destekli grupların bu hafta ülkenin petrol tesislerine yönelik saldırılarının operasyonun gerekçesi olduğu belirtildi. Ancak petrol tesislerine yapılan saldırıyı henüz üstlenen bir grup çıkmadı. ABD ve Suudi Arabistan, saldırıların ardında İran destekli milislerin olduğunu iddia ediyor. Irak ise bu hava saldırılarının masum can kayıplarına ve yaralanmalara yol açtığını belirterek protesto etti. Irak Başbakanı Ali el-Zaydi, operasyonu 'kabul edilemez' olarak nitelendirirken, Suudi Arabistan ise sadece misilleme yaptığını ve yorum yapmaktan kaçındığını vurguladı.

BÖLGESEL GÜVENLİK VE EKONOMİK RİSKLER

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Turki el-Maliki, Krallık'ın çatışmaları tırmandırma amacı gütmediğini ancak her türlü saldırganlığa karşı koyacağını ifade etti. El-Maliki, meşru müdafaa hakkına vurgu yaparak, saldırıya uğrayanların kendilerini savunması gerektiğini belirtti. Bu durum, Şubat ayında ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırılarıyla başlayan ve Suudi Arabistan'ın rafinerilerini hedef alan gerilimin ardından gelen ilk açık askeri misilleme oldu. Analistler, uzayan savaşın, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın ülkeyi iş ve turizm merkezine dönüştürme vizyonunu riske attığını ve petrol ihracat rotalarını kısıtlayarak ekonomik bütçeye yük getirdiğini öne sürüyor. Bu gelişmeler, ABD ve Suudi yetkililer arasındaki bölgesel güvenlik yaklaşımlarındaki görüş ayrılıklarını da derinleştiriyor.