• satrroıad dörüm
BODRUM ÖZEL
Yayınlanma : 01 Temmuz 2026 14:02
Düzenleme : 01 Temmuz 2026 14:09

Bodrum turizmde değişen rekabeti karşı kıyıdan okumalı

Bodrum turizmde değişen rekabeti karşı kıyıdan okumalı
Bodrum turizminde değişen rekabet koşulları ve yanlış yatırım eğilimleri masaya yatırıldı. Yunan adalarının orta segmentteki gücü ve Bodrum'un lüks segment odaklı yapısının yarattığı dengesizlik eleştirildi. Doğru habercilik vurgusuyla, tek

YUNAN ADALARI REKABETİ VE BODRUM'UN DURUMU

Yunan adalarına yapılan kısa bir seyahat, Bodrum'un turizmdeki güncel sorunlarını değil, küresel turizmde yaşanan rekabetin boyutunu gözler önüne serdi. Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Sabahattin Duman, turizmde artık 'çarşıya' değil, 'karşı kıyıya' bakarak yeni bir dönemin okunması gerektiğini belirtti. Duman, Yunan adalarının orta ve alt segmentte sunduğu geniş konaklama seçeneklerinin, turistlerin tatil alışkanlıklarını ve dolayısıyla sokakların canlılığını nasıl etkilediğini vurguladı.

sempati mobilya

YATIRIM EĞİLİMİ VE PAZAR ANALİZİ YANILGISI

Bodrum'da yıllardır süregelen ve arz-talep dengesi gözetilmeden yapılan yatırımların, neredeyse tüm tesislerin 'lüks', 'butik' veya 'deluxe' gibi üst segmentlere konumlandırılmasına yol açtığını ifade eden Duman, bunun bir pazar yanılgısı olduğunu söyledi. Lüks segmentte konaklayan turistlerin tatil tercihlerinin farklılaştığını, günlerinin büyük bölümünü otel içinde geçirdiklerini ve bu durumun çarşıdaki hareketliliği olumsuz etkilediğini belirtti. Otellerin doluluk oranının yüksek olmasına rağmen çarşıların beklenen canlılığı göstermemesinin temel nedeninin bu dengesizlik olduğunu vurguladı.

MEDYA YANSIMALARI VE DOĞRU HABERCİLİK ANLAYIŞI

Duman, özellikle 19 Mayıs tatilinin ardından yaşanan sakin günlerde Bodrum'un 'krizde' olduğuna dair yapılan haberlerin, tekil olayların genelleştirilmesiyle gerçeği yansıtmadığını dile getirdi. Bir işletmedeki sıra dışı lahmacun fiyatının tüm Bodrum'un fiyat politikasıymış gibi sunulmasını eleştiren Duman, her şehirde olduğu gibi Bodrum'da da her bütçeye uygun işletmelerin bulunduğunu hatırlattı. Bodrum'un ihtiyacının daha fazla lüks tabela değil, her gelir grubuna hitap eden, dengeli bir konaklama envanteri olduğunu vurgulayan Duman, asıl konuşulması gerekenin 'Bodrum'a gelen turistin otelinden çıkıp çarşıyı ve esnafı besleyip beslemediği' olduğunu söyledi.