POLİTİKA
Yayınlanma : 05 Mart 2026 14:33
Düzenleme : 05 Mart 2026 14:38

Bodrum Meclisi’ne Mera Tepkisi: Muçep “Doğayı Korumak Önceliğimiz” Dedi

Bodrum Meclisi’ne Mera Tepkisi: Muçep “Doğayı Korumak Önceliğimiz” Dedi
Muğla Çevre Platformu (Muçep), Bodrum Belediye Meclisi’nin bazı mera alanlarını kamu yatırımı gerekçesiyle imara açma girişimlerine tepki gösterdi. Muçep Bodrum Sözcüsü Umay Karabaş, şeffaflık ve ekolojik denge vurgusu yaptı.

Bodrum Belediyesi Mart 2026 Olağan Meclis Toplantısı gündeminde, Mazı, Kemer, Tepecik (Karaova) ve Geriş mahallelerinde toplam 612.453,13 metrekarelik mera alanının kamu yatırımı gerekçesiyle tahsis ve imara açılması yer aldı.

teknik yapı

 

Muğla Çevre Platformu Bodrum Meclisi adına yaptığı açıklamada, mera alanlarının fiilen vasfını yitirdiğinin iddia edilmesine rağmen parsellerin tamamının mera statüsünden çıkarılmasının hukuki ve ekolojik açıdan ciddi soru işaretleri yarattığını belirtti. Açıklamayı yapan Muçep Bodrum Sözcüsü Umay Karabaş, “Mera Kanunu ve ilgili yönetmeliklere göre, tahsis edilen alanların eski vasfına geri döndürülmesi zorunludur. Ancak gündem maddelerinde bu husus net şekilde belirtilmemiştir. Ayrıca il mera komisyonu tarafından sahada herhangi bir değerlendirme yapılıp yapılmadığı da bilinmemektedir” dedi.

 

Karabaş, ayrıca kamu yatırımı denilerek yapılacak projeler için gerekli belgelerin ve fizibilite raporlarının kamuoyuna sunulması gerektiğini vurguladı. “612 bin metrekarelik alanın toptan mera vasfından çıkarılması, Bodrum’un doğal koruma statüsünü ve ekolojik dengesini zayıflatacak ciddi bir girişimdir. Yatırımların başka alanlara taşınması veya mevcut tesislerin dönüştürülmesi mümkünken meraların imara açılması kaygı vericidir” ifadelerini kullandı.

 

Muçep açıklamasında, başvuru süreçleri, il mera komisyonu kararları, tescillerin Hazine adına yapılması ve 2014/2 sayılı talimat ile 19. maddeye dair açıklamaların da şeffaf şekilde kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini belirtti. Karabaş, Bodrum’un ortak yaşam alanlarının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini sözlerine ekledi.