DÜNYA
Yayınlanma : 24 Eylül 2025 12:14

BM'de İsrail'e 'Sarı Kart': Filistin Devlet Tanıma Rüzgarı

BM'de İsrail'e 'Sarı Kart': Filistin Devlet Tanıma Rüzgarı
Birleşmiş Milletler'de Filistin'in devlet kurma hakkının tanınmasıyla İsrail'e diplomatik bir darbe indirildi. 153 ülkenin Filistin'i tanıması, İsrail'i uluslararası alanda zor durumda bıraktı ve ABD desteğine olan bağımlılığını artırdı.

Birleşmiş Milletler zirvesinde İsrail'e diplomatik bir darbe indirildi. Ynet News'e göre, Filistin'in devlet kurma hakkının tanınmasıyla Netanyahu hükümetine 'sarı kart' gösterildi.

teknik yapı

FİLİSTİN'İN TANIYMAYLA KAZANIMI

Filistinliler için önemli bir kazanım olan bu gelişme, İsrail'i öfkelendirdi. 153 ülkenin Filistin'in bağımsızlığını tanıması, İsrail'in uluslararası alanda köşeye sıkışmasına yol açtı. Ynet'in analizinde, on yıllardır süren tanıma engelleme çabalarının boşa düştüğü ve yeni bir diplomatik gerçekliğin ortaya çıktığı belirtildi. Yazıda, İsrail'in dünya sahnesinde yeni bir dip noktaya ulaştığı vurgulandı.

DİPLOMATİK BAŞARISIZLIKLAR VE KATAR SALDIRISI

İsrail'in diplomatik başarısızlıkları arasında Katar saldırısı ve Suudi Arabistan ile ilişkilerdeki gerilim de gösterildi. Riyad'ın, İsrail'i izole edecek şekilde Körfez ortaklarıyla ittifak kurması dikkat çekti. Katar ise İsrail'in eylemlerini 'devlet terörizmi' olarak kınadı. Dünya güçleri, İsrail'e Batı Şeria'nın bazı bölgelerini ilhak etmeme konusunda uyarıda bulundu. Bu tür adımların provokasyon olarak görülebileceği ve ciddi sonuçlar doğurabileceği belirtildi.

ABD DESTEĞİ VE MACRON'UN ALKIŞI

ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail'e desteği güçlü olsa da garanti değil. Trump, tanıma girişimlerini 'Hamas'a ödül' olarak kınadı. Ancak Ynet News, Trump'ın öngörülemezliğini ve ekonomik çıkarlara duyarlılığını vurgulayarak, İsrail'in tüm kozlarını ABD yönetimine yatıramayacağını belirtti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Filistin elçisinin alkışlanması ise İsrail'in diplomatik bir aşağılanma olarak yorumlandı. Netanyahu, Trump ile görüşene kadar resmi yanıtını erteledi ve Washington'un belirleyici rolünü vurguladı.