• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
DÜNYA
Yayınlanma : 13 Eylül 2026 23:30

Bir tatlıyla ayda 660 bin lira ciro elde etti

Bir tatlıyla ayda 660 bin lira ciro elde etti
Brezilya'da viral olan "aşk çileği" tatlısı, bir pastanenin bir ayda 660 bin liradan fazla ciro yapmasını sağladı. Talep artışı ham madde fiyatlarını da yükseltti.

Brezilya'nın Araucaria şehrinde bulunan Brigaderia Chic isimli pastanenin sahibi Bruna Fernanda de Jesus Silva, 2020'de menüsüne eklediği ve Temmuz 2025'te sosyal medyada viral olan "aşk çileği" tatlısı sayesinde büyük bir ticari başarı yakaladı.

Viral tatlı talebi patlattı

Silva'nın geliştirdiği bu özel tatlı, sosyal medyadaki popülerliğinin ardından olağanüstü bir talep gördü. Viral olmadan önce haftalık ortalama 150 ila 300 adet olan üretim, aniden günlük 350-400 adede fırladı. Özellikle 24 Temmuz 2025 Perşembe günü, işletme tarihinde bir günde en çok satış rekoru kırılarak 870 adet tatlı satıldı. Bu yoğun ilgi, 19 Temmuz'dan bu yana yalnızca bu üründen yaklaşık 70.000 Brezilya Reali (yaklaşık 660 bin Türk Lirası) ciro yapılmasına yol açtı.

Sektöre yayılan etki ve maliyet artışı

Bu ani talep patlaması, sadece Brigaderia Chic ile sınırlı kalmadı. Sao Paulo'daki butik pastanelerden büyük zincir işletmelere kadar pek çok firma menüsüne "aşk çileği" tatlısını ekledi. Talep artışı ve henüz çilek hasat döneminin zirvesine ulaşılmamış olması, ham madde piyasasında da önemli dalgalanmalara neden oldu. Dört kaplık bir çilek kasasının fiyatı, daha önce 20 Brezilya Reali iken 50 Brezilya Reali'ye kadar yükseldi. Bu durum, hem küçük üreticilerin maliyetlerini artırdı hem de sektörde akımın geçici olabileceği endişesiyle "aşk üzümü" veya "aşk limonu" gibi alternatif ürünler geliştirme arayışını başlattı.