EĞİTİM
Yayınlanma : 06 Ekim 2025 16:42

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi 2025-2026 Akademik Yılı Açılış Töreni Gerçekleştirildi

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi 2025-2026 Akademik Yılı Açılış Töreni Gerçekleştirildi
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, 2025-2026 Akademik Yılı Açılışı ve Cübbe Giyme Töreni'ni gerçekleştirdi. Rektör Kaplancıklı, üniversitenin akademik yapısını, vizyonunu ve gelecek hedeflerini paylaştı.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ), 2025-2026 Akademik Yılı Açılışı ve Cübbe Giyme Töreni'ni BŞEÜ Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştirdi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan tören, üniversitenin tanıtım filminin gösterimiyle devam etti.

teknik yapı

ÜNİVERSİTENİN GELİŞİMİ VE VİZYONU

Törende açılış konuşmasını yapan BŞEÜ Rektörü Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı, üniversitenin kuruluşundan bu yana kaydettiği ilerlemeyi vurguladı. Kaplancıklı, "Üniversitemiz, 1 enstitü, 11 fakülte, 7 meslek yüksekokulu ve 1 yüksekokul ile güçlü bir akademik yapıya ulaşmıştır. Bugün itibarıyla bünyesinde yaklaşık 22 bin öğrenci, 817’si akademik olmak üzere 1383 personel bulunan üniversitemiz, köklü tarihimizin ve kadim kültürümüzün izlerini taşıyan Bilecik’te, ilim ve irfanın merkezi olma yolunda kararlı adımlarla ilerlemektedir." dedi. Üniversitenin benimsediği vizyonu aktaran Kaplancıklı, kaliteli eğitim-öğretim hizmetleri ve özgün bilimsel çalışmalarla tercih edilen, köklü kurum kültürüyle geleneği olan, bulunduğu şehirle bütünleşerek geleceğe yön veren bir üniversite olma hedefinin altını çizdi. Şeyh Edebali'nin "Dünya senin gözlerinin gördüğü gibi büyük değildir. Bütün fethedilmemiş gizemler, bilinmeyenler, görülmeyenler ancak senin fazilet ve erdemlerinle gün ışığına çıkacaktır" sözünü şiar edindiklerini belirten Kaplancıklı, insan odaklı, yenilikçi, üretken ve evrensel değerlerle donanmış bir yükseköğretim anlayışını benimsediklerini ifade etti. Çağın gereklerine uyum sağlayabilen, değişime yön verebilen, bilimsel bakış açısına sahip, sanata ve spora duyarlı ve kadim değerlere bağlı bireyler yetiştirmek için çalıştıklarını söyledi.

AKADEMİK BAŞARI VE GELECEK HEDEFLERİ

Kaplancıklı, akademik üretkenlik, yayınlar, projeler ve öğrencilere verilen rehberliğin üniversiteyi geleceğe taşıyan en önemli kaynak olduğunu vurgulayarak, araştırma merkezleri, TÜBİTAK ve Avrupa Birliği destekli projeler ile sanayi iş birlikleriyle bilgi üretiminde öncü ve çözüm odaklı bir üniversite olma yolunda emin adımlarla ilerlediklerini belirtti. Son yıllarda üniversitenin bilimsel yayın sayısındaki artış, uluslararası iş birliklerinin gelişimi ve toplumsal katkı projelerindeki başarısıyla dikkat çektiğini ifade eden Kaplancıklı, uluslararası nitelikli yayın sayısındaki olağanüstü artışa bağlı olarak küresel değerlendirme kuruluşlarındaki sıralamada ciddi bir sıçrama yaşandığını dile getirdi. Son iki yılda öğretim üyelerinin ulusal ve uluslararası fonlardan desteklenen 125'in üzerinde proje yürüttüğünü ve bu kapsamda sadece AB Erasmus+ projelerinin 750 bin Euro destek almaya hak kazandığını aktardı. Yeni akademik yılda da disiplinler arası çalışmaları desteklemeye, uluslararası indekslerde yer alan yayınları artırmaya ve yenilikçi araştırma alanlarını teşvik etmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

ÖĞRENCİLERE VE AKADEMİSYENLERE SESLENİŞ

BŞEÜ Rektörü Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı, konuşmasının devamında öğrencilere seslenerek, "Üniversitemizin merkezinde sizler varsınız. Burada alacağınız eğitim, sadece mesleki bilgi ve becerilerle sınırlı olmayacak; aynı zamanda etik değerleri içselleştirmiş, eleştirel düşünebilen, toplumsal sorumluluk bilincine sahip bireyler olmanızı sağlayacaktır. Sizleri evrensel ölçekte rekabet edebilecek donanımlarla mezun etmek, en büyük hedefimizdir." dedi. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi olarak, "insana dokunan, bilime yön veren ve geleceği aydınlatan bir üniversite" olma kararlılığını yineleyen Kaplancıklı, 2025-2026 Akademik Yılın üniversite, öğrenciler, akademisyenler ve ülke için hayırlı olmasını diledi. Cübbe giyme onuruna erişen tüm akademisyenleri tebrik ederek başarılarının daim olmasını temenni etti. Açılış dersi sonrası program, ödül ve cübbe giyme töreniyle son buldu. Törene Bilecik Valisi Faik Oktay Sözer, Cumhuriyet Başsavcısı Burak Olgun, Baro Başkanı Halime Kahraman, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ali Vanlı, ilçe kaymakam ve belediye başkanları, daire müdürleri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.