KÜLTÜR-SANAT
Yayınlanma : 03 Ağustos 2025 13:51

Beyağaç'ta 5. Uluslararası Gökyüzü Gözlem Etkinliği: Binlerce meraklı Topuklu Yaylası'nda buluştu

Beyağaç'ta 5. Uluslararası Gökyüzü Gözlem Etkinliği: Binlerce meraklı Topuklu Yaylası'nda buluştu
Denizli'nin Beyağaç ilçesindeki Topuklu Yaylası'nda 5. Uluslararası Gökyüzü Gözlem Etkinliği düzenlendi. Binlerce gökyüzü meraklısı, Türkiye'nin en karanlık noktalarından birinde unutulmaz anlar yaşadı.
Beyağaç'ta 5. Uluslararası Gökyüzü Gözlem Etkinliği: Binlerce meraklı Topuklu Yaylası'nda buluştu

Denizli'nin Beyağaç ilçesinde, 1700 rakımlı Topuklu Yaylası'nda düzenlenen 5. Uluslararası Gökyüzü Gözlem Etkinliği, binlerce gökyüzü meraklısını ağırladı.

teknik yapı

BİNLERCE KATILIMCI

Beyağaç Belediyesi öncülüğünde, Valilik, Denizli Büyükşehir Belediyesi, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), ADM Elektrik Dağıtım ve Kalebey Yerel Eylem Grubu Derneği iş birliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte, Gök Bilimci Prof. Dr. Ethem Derman'ın adı anıldı. Türkiye'nin en karanlık noktalarından biri olan Topuklu Yaylası'nda düzenlenen etkinliğe yurt genelinden yaklaşık binlerce kişi katıldı. Önceki yıllara göre katılımcı sayısında önemli bir artış gözlemlendi ve gökyüzü meraklıları için unutulmaz anlar yaşandı. Astrofotoğrafçılık uzmanları eşsiz kareler yakalarken, katılımcılara gökyüzü hakkında bilgiler verildi.

ULUSLARARASI STATÜYE ADIM

Etkinlikle 'Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkı' statüsünü almaya daha da yaklaşan Beyağaç Topuklu Yaylası'nın ulusal ve uluslararası düzeydeki bilinirliğinin artması ve yöre halkının sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimine katkı sağlandı. Yaklaşık 50 gökbilimci, profesyonel ve amatör teleskoplarıyla gözlem yaparken, gök cisimlerinin fotoğrafları çekildi. Etkinlikte astronomi alanında uzman hocalar tarafından sunumlar ve çocuklara yönelik atölye çalışmaları gerçekleştirildi. Topuklu Yaylası'nda yapılan gök parlaklığı ölçümlerinde oldukça iyi değerler elde edildi.

BELEDİYE BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

Prof. Dr. Ethem Derman, katılımcılara Topuklu Yaylası'nda sadece karanlığı vaat ettiklerini belirterek, Beyağaç Belediye Başkanı ve Kaymakamına teşekkür etti. Beyağaç Belediye Başkanı Sezayi Pütün ise Topuklu Yaylası'nın Türkiye için çok önemli bir nokta olduğunu ve Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkı statüsü kazanması halinde Türkiye'nin ilk gökyüzü gözlem parkı olacağını vurguladı. Pütün, yaylanın özel şirketlere ihale edilmesi planlarına karşı olduklarını ve Topuklu Yaylası'nın Beyağaç'ta kalacağını ifade etti.