• satrıda dörüm bayram
DÜNYA
Yayınlanma : 03 Haziran 2026 02:21

Betonun baş belası çatlaklar artık dert olmayacak: Eski halılar kurtarıcı mı oluyor?

Betonun baş belası çatlaklar artık dert olmayacak: Eski halılar kurtarıcı mı oluyor?
Eski halılardan elde edilen sentetik liflerin betona karıştırılmasıyla, yapıların en büyük sorunu olan çatlak oluşumu engelleniyor ve yapı ömrü uzatılıyor. Bu, hem çevre hem de inşaat sektörü için büyük bir yenilik.

Beton yapıların en büyük düşmanı olan çatlaklar, zamanla büyüyerek hem maliyetleri artırıyor hem de yapısal bütünlüğü tehdit ediyor. Ancak son yapılan araştırmalar, bu soruna umut verici bir çözüm sunuyor: Atık halılardan elde edilen sentetik lifler! Bu lifler, betona karıştırıldığında adeta bir 'çatlak önleyici ağ' görevi görerek, yapıların ömrünü uzatma potansiyeli taşıyor.

sempati mobilya

Betonun baş belası çatlaklar artık dert olmayacak: Eski halılar kurtarıcı mı oluyor? 1

BETON İÇİN YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR

Bilim insanları, kullanılmış halılardan ayrıştırdıkları sentetik lifleri beton numunelerine farklı oranlarda ekleyerek yaptıkları deneylerde şaşırtıcı sonuçlar elde etti. Bu liflerle güçlendirilen betonların, geleneksel betonlara oranla çok daha esnek olduğu ve yük altında çatlak oluşumuna karşı belirgin bir direnç gösterdiği gözlemlendi. Bu bulgu, özellikle kaldırımlar, yollar ve beton plakalar gibi sürekli baskı altında kalan yapı elemanları için devrim niteliğinde bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

ATIK HALILAR YENİDEN DEĞERLENİYOR

Her yıl milyonlarca ton halının çöpe gittiği düşünülürse, bu atıkların beton üretiminde kullanılması hem çevresel bir fayda sağlıyor hem de inşaat sektörüne yeni bir alternatif sunuyor. Çoğunluğu sentetik malzemelerden oluşan halıların doğada uzun süre bozulmadan kalması, onları bir atık sorunu haline getiriyor. Ancak bu liflerin betonda kullanılmasıyla hem depolama alanlarına giden atık miktarı azalacak hem de mevcut inşaat malzemelerine çevre dostu bir alternatif üretilmiş olacak. Uzmanlar, bu teknolojinin henüz yaygınlaşmadığını ancak ilk sonuçların geleceğe dair büyük umutlar vaat ettiğini belirtiyor.