Yerel yönetimlerin gayrimenkul satışlarına ilişkin önemli bir düzenleme Meclis'e taşındı. Mevcut yasalara göre belediyeler, Özelleştirme İdaresi'nin aksine, sahip oldukları gayrimenkulleri yalnızca peşin ödeme karşılığında satabiliyor. Bu durum, belediyelerin elindeki kupon arsaları, arazileri ve tesisleri zamanında değerlendirmesini engelleyen önemli bir kısıtlamaydı.

TAKSİTLE SATIŞ YASAĞI KALKIYOR
AK Parti milletvekillerinin son torba teklife eklediği maddeyle bu kuralın değişmesi öngörülüyor. Bu düzenleme sayesinde belediyeler, gayrimenkullerini taksitli satış yöntemiyle de elden çıkarabilecek. Bu adımın, yerel yönetimlerin finansal kaynaklarını çeşitlendirmesi ve gayrimenkul varlıklarını daha etkin kullanması açısından kritik öneme sahip olduğu belirtiliyor.
200-300 MİLYAR LİRALIK EK GELİR YOLDA
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçen ve Genel Kurul'a gelen bu düzenlemenin etki analizleri de dikkat çekici. Ülke genelindeki 51 il özel idaresi, 1.407 belediye ve 262 mahalli idare birliğinin gayrimenkul satışları üzerindeki bu yasağın kaldırılmasıyla önemli bir ivme kazanması bekleniyor. Yapılan hesaplamalara göre, mevcut durumda yıllık yaklaşık 100 milyar lira civarında gayrimenkul satışı yapan mahalli idarelerin, yeni düzenlemeyle birlikte bu rakamı 2-3 katına çıkararak yıllık 200 ila 300 milyar lira aralığında bir satış hacmine ulaşabileceği öngörülüyor.







