GÜNDEM
Yayınlanma : 05 Eylül 2025 16:15

Bayraktar açıkladı: Yerli kömür üretimini artıracağız

Bayraktar açıkladı: Yerli kömür üretimini artıracağız
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Bayraktar, yerli kömür üretimini artırmak ve dışa bağımlılığı azaltmak için yeni bir strateji açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Bayraktar, yerli kömür üretimini artırmak ve dışa bağımlılığı azaltmak için yeni bir strateji açıkladı. Bakan Bayraktar, ömrünü tamamlamaya yüz tutmuş santrallerin yenileriyle değiştirileceğini, bu sayede on binlerce kişinin istihdamının korunacağını belirtti.

teknik yapı

YERLİ KÖMÜR SANTRALLERİNE TEŞVİK

Bayraktar, sanayide yerli kömür kullanımını teşvik etmek için hazırlanan bir paket üzerinde çalışıldığını ve ithal kömür santrallerinin teknik kabiliyetleri olanlara yerli kömürü harmanlayarak ilerlemek istediklerini vurguladı. Zonguldak’taki madencilere selamlarını ileten Bakan, Temmuz ayında Meclis'ten geçen reform yasasıyla Yeniköy ve Kemerköy santrallerindeki çalışmalara destek sağlanacağını açıkladı.

SOMA SANTRALİ'NDE DEĞİŞİKLİK

Soma Santrali'nin arz güvenliği ve dışa bağımlılığı azaltmada önemine dikkat çeken Bayraktar, burada 13 bin kişinin istihdam edildiğini hatırlattı. Santralin işletmecisinin iyi bir performans göstermediği ve gerekli yatırımları yapmadığı için değiştirileceğini, önümüzdeki ay yeni bir işletmeciyle çalışmalara devam edileceğini duyurdu. Teşvik paketinde çevre yatırımı yapmayan, madencinin ücretini ödemeyen ve kamuya borcu olan santrallerin yararlanamayacağını da sözlerine ekledi. Bakan, Soma'daki şehitleri ziyaret edeceklerini ve insan ve iş sağlığını dikkate alan bir anlayışla çalışmaya devam edeceklerini belirtti.