KÜLTÜR-SANAT
Yayınlanma : 27 Şubat 2026 10:08

Başörtülü öğrencilere destek veren öğretim görevlisine üniversitede mobbing uygulandı

Başörtülü öğrencilere destek veren öğretim görevlisine üniversitede mobbing uygulandı
28 Şubat döneminde başörtülü öğrencilere destek veren öğretim görevlisi Bünyamin Nami Tonka, üniversitede mobbing ve soruşturmalarla karşılaştı.

28 Şubat sürecinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde (ÇOMÜ) görev yapan Bünyamin Nami Tonka, başörtülü öğrencileri derse aldığı için üniversitede ciddi mobbing yaşadı.

teknik yapı

Mobbing süreci nasıl başladı?

1998 yılında eğitim-öğretim yılının ilk haftasında basın mensupları, üniversitenin Rektörlüğü’ne hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Bu sırada Tonka'nın dersine girerek görüntü çekimleri yapmaları, çok sayıda başörtülü öğrencinin sınıfta bulunması nedeniyle rektörlük tarafından kendisine karşı peş peşe soruşturmaların açılmasına yol açtı. Sonuçta, kısa bir süre sonra üniversiteden ilişiği kesilen Tonka, bir süre Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde çalıştıktan sonra emekli olmak zorunda kaldı.

Türban konusunda kararlı duruş

Bünyamin Nami Tonka, Cumhuriyet döneminin önemli olaylarından biri olan 28 Şubat sürecinde, başörtülü öğrencilerin sınıflara girmelerine engel olunmasını eleştirdi. Türk kadınının kılık ve kıyafetinin kendisini ilgilendirmediğini vurgulayan Tonka, “Önemli olan geleceğimizin annesi olan bu kızlarımızı yetiştirmek ve kaliteli bir nesil sunmaktır” dedi. Bünyamin Tonka, ders sırasında basın mensuplarının çekim yaptığını fark ettikten sonra üniversite yönetiminin kendisine mobbing uygulamaya başladığını dile getirdi: “O dönemde, başörtülü öğrencilere tolerans gösterdiğim gerekçesiyle sürekli soruşturmalar açıldı.”

FETÖ ile iş birliği iddiaları

Tonka, üniversitedeki atılması için FETÖ üyeleri ve üniversite yönetiminin iş birliği yaptığını belirtti. “Rektör, görevden alınmamamı istiyordu, ancak bazı güçler buna karşı çıktı. Sonunda, mahkemeye başvurmak zorunda kaldım ve FETÖ’nün etkisi altında kalan bir karar ile üniversiteden atıldım” ifadelerini kullandı. Tonka, bu dönemde bilime katkıda bulunacak en verimli döneminde akademiden uzaklaştırıldığını vurguladı.