EKONOMİ
Yayınlanma : 05 Kasım 2025 05:53
Düzenleme : 05 Kasım 2025 09:11

Başkan Ardıç: Ekonomi programı enflasyonu besliyor

Başkan Ardıç: Ekonomi programı enflasyonu besliyor
ASO Başkanı Seyit Ardıç, hükümetin ekonomik programının enflasyonu artırdığını ve yüksek faiz politikasının sanayiciyi zor durumda bıraktığını vurguladı.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, iktidarın enflasyonu düşürmek için uyguladığı ekonomik programın, bizzat kendisinin enflasyonu artıran bir kaynak haline geldiğini ifade etti.

sempati mobilya

YÜKSEK FAİZ POLİTİKASI ETKİSİ

ASO Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'nda konuşan Başkan Ardıç, ekonomi yönetiminin son 2.5 yıldır sürdürdüğü yüksek faiz politikasının maliyetleri artırdığını, yatırımların ertelendiğini ve krediye erişimin zorlaştığını dile getirdi. Ardıç, “Yüksek faiz politikası, enflasyonu kontrol altına almakta yetersiz kalıyor ve sanayiciyi zorluyor. Halkın satın alma gücünün düşmesi ve reel sektörün üretim kapasitesinin zayıflaması sorunu çözmek için yeterli değildir” uyarısında bulundu.

ÜRETİM YERİNE İTHALAT

Başkan Ardıç, mevcut dezenflasyon politikasının yapısal reformlarla desteklenmemesi durumunda, üretim yerine ithalatın daha cazip hale geldiğini belirtti. “Birçok sektör, üretim yapmanın yerine ithalat yapmayı daha kârlı buluyor. Bu durum sürdürülebilir değil. Acilen üretim ekonomisine dönmeliyiz” dedi. Yeniliğe kapalı bir yaklaşımla sanayide gelişim sağlanamayacağını vurgulayan Ardıç, “Eğer teknolojiyi sanayimize entegre edemezsek, birçok firma rekabet gücünü kaybedecek ve kapanma riskiyle karşılaşacaktır” şeklinde konuştu. Ayrıca, ar-ge ve teknoloji harcamalarından yeterli sonuçların alınamadığını belirterek, “Artık sadece büyüme değil, akıllı büyüme zamanı” çağrısını yaptı. Eğitim sistemi ile sanayinin ihtiyaçlarının örtüşmediğine de dikkat çeken Ardıç, “Doktoralılar patent üretemiyor, mühendis fazlamız düşük teknoloji alanlarında, yüksek teknolojide açığımız var” dedi.