• satrroıad dörüm
EKONOMİ
Yayınlanma : 02 Temmuz 2026 23:36

Bakü-Tiflis-Ceyhan hattında devir: BP bayrağı SOCAR'a devretti

Bakü-Tiflis-Ceyhan hattında devir: BP bayrağı SOCAR'a devretti
BP, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın işletmeciliğini SOCAR'ın iştiraki SOCAR Midstream Operations'a devretti. Devir, hattın tüm bölümlerini kapsarken, Sangaçal Terminali'ndeki BP operasyonları devam edecek.

Enerji dünyasında önemli bir gelişme yaşandı. Yıllardır Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Petrol Boru Hattı'nın işletmeciliğini üstlenen İngiliz devi BP, bu kritik görevi Azerbaycanlı SOCAR'ın iştiraki SOCAR Midstream Operations'a (SMO) devretti. Bu devirle birlikte, boru hattının Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'deki tüm operasyonel yönetiminin artık SMO'nun sorumluluğunda olacağı bildirildi.

sempati mobilya

OPERASYONEL YÖNETİM TAMAMEN EL DEĞİŞTİRDİ

BP'den yapılan resmi açıklamaya göre, devir işlemi BTC hattının yanı sıra Güney Kafkasya Boru Hattı sistemlerini de kapsıyor. Bu hamle, enerji nakil projelerindeki stratejik ortaklıkların ve operasyonel yetkinliklerin yeniden şekillendiğinin bir göstergesi olarak yorumlanıyor. Ancak, Sangaçal Terminali'nin işletmeciliğinde herhangi bir değişiklik olmayacağı, BP'nin bu terminaldeki operatörlük görevini sürdüreceği de vurgulandı.

2006'DAN BERİ FAALİYETTE OLAN HATTA YENİ DÖNEM

2006 yılından bu yana Hazar Denizi'nin petrolünü Akdeniz'e taşıyan bu devasa proje, hattın inşası ve işletilmesindeki lider rolüyle BP'nin enerji sektöründeki gücünü pekiştirmişti. Şimdi ise bayrağı devralan SOCAR Midstream Operations ile birlikte BTC hattı yeni bir döneme adım atıyor. Bu değişim, bölgedeki enerji arz güvenliği ve lojistik operasyonlar açısından yeni dinamikler yaratabilir.