BİLİM VE TEKNOLOJİ
Yayınlanma : 27 Ekim 2025 02:36

Bakan Kacır: Ar-ge harcamalarında önemli artış sağlandı

Bakan Kacır: Ar-ge harcamalarında önemli artış sağlandı
Bakan Kacır, Türkiye’nin AR-GE harcamalarının bir yılda önemli bir artış gösterdiğini ve insan kaynağında da kayda değer bir yükseliş yaşandığını açıkladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin AR-GE harcamalarının bir yılda 16 milyar dolardan 20 milyar dolara yükseldiğini açıkladı. Bakan Kacır, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, bu artışın yanı sıra AR-GE insan kaynağında da 20 bin kişilik bir artışla toplam sayının 311 bine ulaştığını duyurdu.

teknik yapı

ÖZEL SEKTÖRÜN ROLÜ

Kacır, özel sektörün AR-GE faaliyetlerine olan katkısının önemine dikkat çekerek, toplam AR-GE harcamalarının yüzde 64,8’inin şirketler tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. Bu durumun, Türkiye’nin AR-GE alanında doğru adımlar attığını gösterdiğini vurguladı.

KADINLARIN PAYI ARTMAKTA

Ayrıca, AR-GE insan kaynağının yüzde 34,2’sinin kadınlardan oluştuğunu ifade eden Kacır, yükseköğretimdeki AR-GE çalışanlarının ise yüzde 47,9’unun kadın olduğunu kaydetti. İmalat sanayisinde AR-GE harcamalarının büyük bir kısmının yüksek teknoloji ve orta-yüksek teknoloji alanlarında yoğunlaştığını sözlerine ekledi.