Düzenleme : 18 Kasım 2025 12:54
Bakan Fidan'dan bütçe açıklaması: Tasarruf tedbirleriyle yüzde 90,3'lük performans!

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 2024 yılı bütçe gerçekleşme oranının yüzde 90,3 olduğunu açıkladı. Fidan, Gazze, Suriye, Ukrayna ve bölgesel ilişkilerdeki Türkiye'nin rolünü ve dış politikanın güncel gündemini detaylandırdı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı sunumda, Bakanlığın 2024 yılı kesin hesap verilerini paylaştı. Bakan Fidan, "2024 yılı Kesin Hesabına göre, Bakanlığımıza yılsonu itibarıyla toplam 29,5 milyar TL ödenek tahsis edilmiştir. Harcamamız 26,6 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Dolayısıyla, tasarruf tedbirlerine uyarak etkin şekilde kullandığımız bütçemizin gerçekleşme oranı yüzde 90,3’tür" dedi.

Dış Politikanın Güncel Gündemi ve Gazze Meselesi
Bakan Fidan, yakın coğrafyada küresel düzleme uzanan çok katmanlı sınamalarla karşı karşıya olunduğunu ve küresel ölçekte güç dengelerinin yeniden şekillendiği bir ortamda, gündemi 'hangi kriz ne zaman nereye sıçrar' endişesinin belirlediğini ifade etti. Gazze'deki soykırımın 2025 yılı boyunca Türkiye'nin dış politikasında ana gündem maddelerinden biri olduğuna dikkat çeken Fidan, İsrail'in saldırgan politikalarının Lübnan, Suriye ve İran'ı da içine alan geniş bir coğrafyaya yayılarak büyük bir tehdit unsuru oluşturduğunu belirtti. Türkiye'nin Filistin konusundaki tutumunu Birleşmiş Milletler başta olmak üzere tüm platformlarda dile getirdiklerini aktaran Fidan, Cumhurbaşkanının öncülüğünde New York'ta gerçekleştirilen toplantıyla başlayan sürecin 10 Ekim 2025 tarihinde ateşkesin sağlanmasına temel teşkil ettiğini ve çeşitli kısıtlamalara rağmen Gazze'ye insani yardım sevkiyatının başladığını kaydetti. Bu süreçte Türkiye'nin oynadığı rolün uluslararası toplum tarafından takdirle karşılandığını vurgulayan Fidan, İstanbul'da gerçekleştirilen Gazze konulu toplantıda alınan ortak öneriler çerçevesinde güncellenen karar tasarısının ABD tarafından BM Güvenlik Konseyi'ne sunularak kabul edildiğini bildirdi. Türkiye'nin, 103 bin tondan fazla insani yardımla Gazze'ye en çok ayni yardım gönderen ülkelerden biri olduğunu da ekledi.
Suriye, Ukrayna ve Bölgesel İlişkilerde Türkiye'nin Rolü
Suriye'de kurulan yeni hükümetle bölge refahı için yaptırımların kaldırılması ve yapıcı angajman geliştirilmesi konularında yakın iş birliği içinde olduklarını belirten Fidan, bu çabalar neticesinde 8 Aralık 2024 tarihinden bu yana Türkiye'den 550 binden fazla Suriyelinin ülkelerine geri döndüğünü açıkladı. Rusya-Ukrayna savaşında diplomasi ve diyalogu önceleyen dengeli politika sayesinde tarafları müzakere masasında buluşturabilen tek ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Fidan, 2025 yılında İstanbul'da üç tur doğrudan görüşmeye ev sahipliği yaptıklarını ve esir takası gibi insani alanlarda sonuç üreten bu görüşmelerin Türkiye'nin kritik rolünü ortaya koyduğunu ifade etti. Irak ile ilişkilerde karşılıklı üst düzey ziyaretler neticesinde imzalanan 11 anlaşma ve su alanındaki iş birliği belgesiyle hukuki temeli güçlendirdiklerini dile getiren Fidan, Kalkınma Yolu Projesi'ne her platformda destek verdiklerini ve Irak makamlarının 'Terörsüz Türkiye' sürecine destek verdiğini memnuniyetle müşahede ettiklerini belirtti. Yunanistan ile ilişkileri iyi komşuluk temelinde geliştirme iradelerini koruduklarını, Güven Artırıcı Önlemler sürecini canlandırdıklarını ve Batı Trakya Türk Azınlığı ile Onikiadalar'daki soydaşların haklarına yönelik girişimleri sürdürdüklerini söyledi. Kıbrıs meselesine en gerçekçi çözümün Ada'da iki devletin bir arada var olmasından geçtiğini vurgulayan Fidan, Ermenistan ile normalleşme sürecindeki ilerlemenin bölgede kalıcı barışa yönelik umutları güçlendirdiğini ve farklı düzeylerde diyaloğu sürdürdüklerini aktardı. Türk Devletleri Teşkilatı'nın kurumsallaşmasını tamamladığını ve somut projelere yoğunlaştığını belirten Fidan, ABD ile enerji dahil tüm alanlarda iş birliğinin derinleştirilmesi ve ticaret hacminin yıllık 100 milyar dolar hedefine ulaşması için çalıştıklarını ifade etti. Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde yeni bir dönemin başlayacağına inandıklarını belirten Fidan, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, Vize Serbestisi Diyaloğu'nun hızlandırılması ve AB'nin güvenlik ve savunma mekanizmalarına Türkiye'nin dahil edilmesi gibi öncelikleri sıraladı.
- 01:49Çad'daki göl, uzaydan muhteşem bir ayna gibi görünüyor
- 01:39Yurt Dışına Çıkanlar Dikkat: SGK Denetimi Emekliliğinizi Tehlikeye Atabilir!
- 01:29Borsada Fenerbahçe etkisi: Yükseliş yüzde 10'a ulaştı
- 01:19Mevduat faizleri zirvede: 2 milyon TL'nin 32 günlük getirisi dudak uçuklattı!
- 01:09Selahattin Paşalı'nın evliliğinde yasak aşk iddiaları gündemde




