EKONOMİ
Yayınlanma : 18 Ekim 2025 07:43

BAE ile enerji işbirliği: Bor'da 1 milyar dolarlık güneş santrali geliyor

BAE ile enerji işbirliği: Bor'da 1 milyar dolarlık güneş santrali geliyor
Enerji Bakanı Bayraktar, BAE ile Niğde Bor'da 1 milyar dolarlık güneş enerjisi santrali ve Masdar şirketiyle stratejik işbirliği planlarını açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Birleşik Arap Emirlikleri ile enerji alanındaki stratejik işbirliğinin detaylarını kamuoyuyla paylaştı. İki ülke arasında imzalanan anlaşmalar, Türkiye'nin temiz enerji dönüşümünde önemli bir kilometre taşı olarak değerlendiriliyor.

teknik yapı

NİĞDE BOR'DA DEV YATIRIM

Niğde'nin Bor ilçesinde hayata geçirilecek 1100 megavat kapasiteli depolamalı güneş enerjisi santrali, yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla bölgenin enerji haritasını değiştirecek. Proje tamamlandığında, hem yerel istihdama katkı sağlayacak hem de Türkiye'nin enerji bağımsızlığı yolunda kritik bir adım olacak.

MASDAR İLE STRATEJİK ORTAKLIK

BAE merkezli Masdar Enerji Şirketi CEO'su Mohamed Jameel Al Ramahi ile yapılan görüşmelerde, güneş ve rüzgar enerjisi projelerinde derinleşen işbirliği fırsatları masaya yatırıldı. Bu ortaklığın, her iki ülkenin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine önemli katkı sunması bekleniyor.

ENERJİDE YENİ DÖNEM

Bakan Bayraktar'ın açıklamaları, Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanında attığı cesur adımların somut bir göstergesi olarak öne çıkıyor. Bu projelerin, ülke ekonomisine sağlayacağı katma değerin yanı sıra çevre dostu enerji üretiminde de öncü rol oynaması planlanıyor.