• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
DÜNYA
Yayınlanma : 14 Ağustos 2026 22:19

BAE, ABD ile 211 milyon dolarlık füze savunma anlaşması yaptı

BAE, ABD ile 211 milyon dolarlık füze savunma anlaşması yaptı
BAE, bölgedeki füze tehditlerine karşı hava savunmasını güçlendirmek için ABD ile 211,4 milyon dolarlık anlaşma yaptı. Yeni THAAD fırlatıcıları ile modernize edilecek sistemlerin üretimi 2031'e kadar sürecek.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), bölgedeki balistik füze tehditlerine karşı savunma kapasitesini artırmak amacıyla ABD Savunma Bakanlığı ve Lockheed Martin ile 211,4 milyon dolarlık yeni bir sözleşme imzaladı. Bu anlaşma, BAE'nin mevcut hava savunma altyapısını güçlendirmeyi hedefliyor.

THAAD sistemleri modernize ediliyor

Anlaşma çerçevesinde BAE'nin savunma ağı, "Configuration 3" (C3) standardında üretilecek yeni nesil THAAD fırlatıcıları ile genişletilecek ve modernize edilecek. BAE, THAAD sisteminin ABD dışındaki ilk uluslararası müşterisi konumunda bulunuyor. Ülke, geçmişte Husiler ve İran kaynaklı füze saldırılarına maruz kalmış, bu sistemleri 2022'deki saldırılarda başarıyla kullanmıştı.

Caydırıcılık ve tedarik planı

Bu yeni tedarik ile ülkenin caydırıcılığının artırılması amaçlanıyor. Üretimine Ağustos 2026'da başlanması planlanan sistemlerin tamamlanması ise Ocak 2031'e kadar sürecek. Kinetik enerjiyle hedefleri doğrudan imha eden "hit-to-kill" teknolojisine sahip bu füzelerin tedariki, ABD'nin bölgedeki füze savunma stratejisinin de kritik bir parçasını oluşturuyor.