• ceylan hafriyat
EKONOMİ
Yayınlanma : 31 Ağustos 2025 13:44

Aydın'da incir hasadı: Hırsızlar üreticinin kabusu

Aydın'da incir hasadı: Hırsızlar üreticinin kabusu
Aydın'da incir hasadı sürerken, üreticiler kuraklığın yanı sıra incir hırsızlarıyla mücadele ediyor. Tansel Önder, hırsızların tutuksuz yargılanmasının sorunu çözmediğini ve yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirtti.
Aydın'da incir hasadı: Hırsızlar üreticinin kabusu

Dünyanın en kaliteli incirlerinin yetiştiği Aydın'da hasat sezonu devam ediyor. Üreticiler, sabahın erken saatlerinde bahçelerine inerek incir toplama ve seçme işlemlerini gerçekleştiriyor. Ancak, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle sulanmayan alanlarda incir üretimi ciddi oranda düştü. Germencik ilçesi Mursallı Mahallesi'nde incir üreticiliği yapan Tansel Önder, kuraklığın etkilerini ve sulama ihtiyacını vurguladı.

teknik yapı

KURAKLIK VE FİYAT SORUNU

Önder, incir fiyatlarının geçen yıla göre en az yüzde 50 daha yüksek olması gerektiğini belirterek, piyasaya müdahale edildiğini ve geçen yılki fiyatlardan alım yapılmaya çalışıldığını söyledi. Üreticinin, işçinin ve ihracatçının aynı gemide olduğunu, herkesin makul bir kar elde etmesi gerektiğini ifade etti. Devletin yüzde sıfır maliyetli krediler ve hibe destekleriyle üreticiye destek verdiğini de anımsattı.

HIRSIZLIK ÇETELERİ VE YASAL BOŞLUK

Üreticilerin en büyük sorununun incir hırsızlığı olduğunu dile getiren Önder, hırsızlık çetelerinin varlığından ve alınan önlemlere rağmen hırsızlardan kurtulamadıklarından bahsetti. Jandarmanın özverili çalışmasına rağmen, tutuksuz yargılanan şüphelilerin ertesi gün tekrar bahçelere geldiğini ve yasal bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu vurguladı. İncir bahçesinde çalışan işçiler Ali Oral ve Zeycan Oral da hırsızlık olaylarından ve gece boyunca nöbet tutmanın zorluklarından söz etti. Hırsızların telleri keserek bahçelere girdiğini ve hem üreticileri hem de işçileri mağdur ettiğini belirttiler. Serada çalışan Menekşe Tufan ise incirlerin kurutulma ve sınıflandırma aşamalarını anlattı.