Ayanlar Höyük'te yeni bir kazı başlıyor: İlk kazmayı Prenses Akiko vurdu

Şanlıurfa'daki Ayanlar Höyük'te Japon Prenses Akiko Mikasa'nın da katılımıyla yeni bir arkeolojik kazı başladı. Kazı, 12 bin yıl öncesine ait uygarlık izlerini ortaya çıkarmayı hedefliyor ve Türkiye-Japonya dostluğunu pekiştiriyor.
Şanlıurfa'daki Ayanlar Höyük'te yeni bir arkeolojik kazı çalışması başladı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, kazıların 2021'de başlatılan Taş Tepeler Projesi'nin bir parçası olduğunu ve Ayanlar'ın bölgenin en büyük höyüklerinden biri olduğunu belirtti. Ayanlar Höyük'ün, yerleşik yaşamın ilk evrelerinden itibaren iskan edildiğini ve en uzun süre iskan gören yerleşim alanı olarak bilindiğini vurgulayan Bakan Ersoy, Anadolu topraklarının medeniyet zenginliğine dikkat çekti.
TAŞ TEPELER PROJESİ'NİN ÖNEMİ
Bakan Ersoy, Taş Tepeler Projesi'nin 12 bin yıl önceki teknolojik ve sanatsal düzeyi ortaya koyduğunu ve Anadolu'nun uygarlığın temellerinin atıldığı yerlerden biri olduğunu söyledi. Proje kapsamında 2025 itibarıyla 36 akademik kurumdan 219 bilim insanı ve öğrencinin çalışmalara katıldığını belirterek, projenin Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı arkeoloji projesi olduğunu vurguladı.
JAPON PRENSESİ'NDEN TARİHİ AN
Ayanlar Höyük'teki kazıların ilk kazma darbesi, Japonya Prensesi Akiko Mikasa tarafından gerçekleştirildi. Bakan Ersoy, bu anın 39 yıl önce dedesi Altes Prens Takahito Mikasa'nın Kaman-Kalehöyük'te başlattığı kazı çalışmalarıyla benzerliğini vurguladı. Prenses Akiko, Ayanlar'ın Göbeklitepe'ye yakınlığını ve tapınağı inşa edenlerin yerleşim yeri olabileceğini belirtti. Kazı çalışmalarının Türkiye ve Japonya arasındaki ilişkileri derinleştirmesini diledi. Törene Vali Hasan Şıldak, Büyükelçi Takahiko Katsumata, milletvekili Abdurrahim Dusak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, THY Genel Müdürü Bilal Ekşi ve Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Kimiyoshi Matsumura da katıldı.
- 17:51Bilecik'te hac hazırlık semineri düzenlendi
- 17:41Kargoda şok! Kahramanmaraş'a binlerce liralık 'bonzai' gönderilmiş
- 17:32Söke'de aşırı yağışlar, ulaşımı etkilemeye devam ediyor
- 17:23Uludağ Üniversitesi'nden Avrupa'da büyük başarı: 5 milyon Euro'luk 'AI-CIRCLE' projesine liderlik!
- 17:14Kuyucak Belediyesi, araç filosunu 12 yeni araçla güçlendiriyor






