• ceylan hafriyat
DÜNYA
Yayınlanma : 25 Ekim 2026 23:46

Avustralya'da kurak göl canlandı

Avustralya'da kurak göl canlandı
Avustralya'nın güneyindeki Kati Thanda-Lake Eyre Gölü, yoğun yağışlar sayesinde 52 yıl sonra ilk kez bu denli suyla kaplanarak renkli bir görünüme kavuştu. Doğal yaşamın canlandığı bölgedeki bu değişimin geçici olması bekleniyor.

Avustralya'nın güneyindeki Kati Thanda-Lake Eyre Gölü, olağanüstü bir doğal dönüşüme sahne oluyor. Normalde geniş bir tuz düzlüğü olan yaklaşık 9.500 kilometrekarelik alan, yoğun yağışlar sayesinde göz alıcı renklere büründü.

Vadi bodrum

Avustralya\

Yağışlar gölü doldurdu

Queensland eyaletinde etkili olan muson yağışları, ülkenin iç kesimlerinde büyük su taşkınlarına yol açtı. Bu yağışlar, uzun yıllar ortalamasının yaklaşık yüzde 50 üzerine çıkarken, taşkın suları nehirler aracılığıyla Kati Thanda-Lake Eyre Gölü'ne ulaştı. Mart ile ağustos ayları arasındaki yerel yağışlar da gölün su seviyesini artırdı. Sonuç olarak, normalde büyük ölçüde kurumuş olan bu tuz gölü, onlarca yıldır görülmeyen bir su kütlesiyle kaplandı.

Doğa canlandı, yaşam geri döndü

Gölün çevresindeki kum tepeleri, kuru dere yatakları ve düzlüklerde bitki örtüsü hızla gelişti. Uzmanlar, bu ölçekte bir değişimin en son 1974'te yaşandığını belirtiyor. Suyun yükselmesiyle birlikte, uzun süre kuru kalan tuz tabakasında bekleyen mikroskobik canlıların yumurtaları suya temas edince açılmaya başladı. Bu canlıların çoğalması, göle ulaşan balıklar için yeni bir besin kaynağı oluşturdu ve pelikanlar, ördekler ile diğer su kuşları bölgeye akın etti. Hatta bazı pelikan sürüleri göl çevresinde yuvalanarak üremeye başladı.

Renklerin dansı ve geçici değişim

Gölün suyunun farklı bölgelerde değişik renklere bürünmesi dikkat çekiyor. Yüksek tuzluluğa dayanıklı bakteriler ve algler, özellikle pembe tonların ortaya çıkmasına neden oluyor. Suyun koyu mavi ve yeşil tonları, beyaz tuz düzlükleri ve kızıl çöl toprağıyla birleşerek havadan bakıldığında sıra dışı bir manzara sunuyor. Ancak bu değişimin kalıcı olması beklenmiyor. Gölün dışarıya bir akışı olmadığından, biriken su zamanla buharlaşacak ve sıcaklıkların artmasıyla tuzluluk oranının yükselmesiyle alanın yeniden kuruması öngörülüyor.