• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
  • yk enerji
  • Aknparti Bodrum
DÜNYA
Yayınlanma : 01 Kasım 2026 19:46

Atina'da araç girişleri plakanın son hanesine göre

Atina'da araç girişleri plakanın son hanesine göre
Atina'da “Daktylios” uygulaması, araçların belirli merkezi bölgelere giriş günlerini plaka son hanesine göre düzenliyor. Kuralları ihlal eden sürücüler için 100 avro ceza öngörülüyor.

Atina'da yoğun saatlerde merkezdeki araç sayısını azaltmayı amaçlayan “Daktylios” uygulaması, otomobillerin bölgeye giriş günlerini plakalarının son rakamına göre belirliyor. Düzenleme, şehrin tamamında değil, belirlenen merkezi alanda ve belirli saatlerde geçerli.

Atina\

Tek ve çift plakalar için ayrı günler

Plakası 1, 3, 5, 7 veya 9 ile biten araçlar, ayın 1, 3, 5, 13, 15, 23 ve 31'i gibi tek sayılı günlerde bölgeye girebiliyor. Son rakamı 0, 2, 4, 6 veya 8 olan otomobillere ise ayın 2, 4, 6, 14, 16, 24 ve 30'u gibi çift sayılı günlerde izin veriliyor.

Uygulama saatleri ve muafiyetler

Kısıtlama pazartesiden perşembeye 07.00–20.00, cuma günleri 07.00–15.00 saatleri arasında uygulanacak. Hafta sonları ve resmî tatillerde plaka sınırlaması bulunmuyor. Kurallara uymadan bölgeye giren sürücülere 100 avro para cezası kesilmesi öngörülüyor. Elektrikli ve hibrit araçlarla belirli emisyon koşullarını sağlayan otomobiller uygulamadan muaf. Bu araçların sahipleri izin belgesini dijital olarak alabilecek; bölgede oturanlara da özel giriş ve çıkış izinleri verilecek. Yunanistan polisi, düzenlemenin 12 Ekim 2026'da yeniden yürürlüğe girdiğini ve 23 Temmuz 2027'ye kadar süreceğini duyurdu. Yetkililer, uygulamayla merkezdeki trafik yoğunluğunu ve hava kirliliğini azaltmayı hedefliyor.