• satrroıad dörüm
DÜNYA
Yayınlanma : 21 Temmuz 2026 02:02

ASML, yapay zeka rüzgarıyla personeline servet dağıtıyor: 20 bin euro prim müjdesi!

ASML, yapay zeka rüzgarıyla personeline servet dağıtıyor: 20 bin euro prim müjdesi!
Yapay zeka talebinin artmasıyla rekor kıran ASML, dünya genelindeki çalışanlarına 20 bin euro (yaklaşık 1 milyon 80 bin TL) değerinde hisse ödülü verecek. Bu adım, sektördeki genel eğilimi yansıtıyor.

Yapay zeka teknolojilerine olan devasa talep, çip sektöründeki dev isimleri adeta para basar hale getirirken, bu başarıyı kutlama ve çalışanlarını ödüllendirme yarışını da alevlendirdi. Hollandalı çip ekipmanı devi ASML Holding, yapay zekanın tetiklediği muazzam büyüme ve rekor kıran satışlarının bir nişanesi olarak, dünya genelindeki tüm çalışanlarına tek seferlik 20 bin euro (yaklaşık 1 milyon 80 bin TL) değerinde hisse ödülü dağıtacağını duyurdu. Bu cömert adım, şirketin elde ettiği muazzam gelirin çalışanlarıyla paylaşılacağının bir göstergesi.

ÇALIŞANLARA ÖMÜR BOYU SAHİPLİK

Şirketten yapılan resmi açıklamaya göre, 1 Ocak itibarıyla çalışanlara tahsis edilecek olan hisselerin, belirli istihdam şartlarını yerine getirmeleri halinde 2030 yılının başında tamamen hak edilmiş statüsüne kavuşacağı belirtildi. Bu, ASML çalışanlarının şirketin gelecekteki başarılarına ortak olacağı anlamına geliyor. Merkezi Veldhoven, Hollanda'da bulunan ve gelişmiş yarı iletken üretiminin olmazsa olmazı olan ileri teknoloji litografi makinelerinin dünyadaki yegane üreticisi ASML'nin bu hamlesi, sektördeki genel eğilimin bir yansıması. Yapay zeka altyapılarına yapılan küresel yatırımların hız kesmeden devam etmesiyle birlikte, çip üreticileri elde ettikleri astronomik kazançları çalışanlarıyla paylaşma baskısı altında kalıyor. Daha önce de ASML'nin önemli müşterilerinden Güney Koreli teknoloji devleri Samsung Electronics ve SK Hynix, çalışanlarına ek prim ödemeleri yapmıştı. Tayvanlı çip üreticisi TSMC ise geçtiğimiz mayıs ayında, çalışanlarına yönelik kâr paylaşımı ödemelerini bu yıl ortalama yüzde 30'un üzerinde artırma kararı aldığını açıklamıştı.