EKONOMİ
Yayınlanma : 23 Aralık 2025 19:17

Asgari ücret zammı tartışma yarattı: Siyasiler ve sendikalar tepkili

Asgari ücret zammı tartışma yarattı: Siyasiler ve sendikalar tepkili
2026 yılı için net asgari ücret 28 bin 75 TL olarak açıklanırken, CHP'den ve TÜRK-İŞ'ten sert tepkiler geldi. Siyasiler rakamı 'sefalet ücreti' olarak nitelerken, sendika başkanı komisyona katılmama kararlarının haklılığını vurguladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2026 yılı için net asgari ücreti 28 bin 75 TL olarak açıkladı. Bu rakam, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren geçerli olacak ve asgari ücrete yüzde 27'lik bir zam anlamına geliyor.

teknik yapı

CHP'den sert tepki: "Açlık sınırının altında bir ücret"

CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Türkiye’nin işçileri, emekçileri, asgari ücretlileri açlığa mahkum değildir! Bu ülkenin işçisinin hakkı, açlık sınırının altında bir asgari ücret değildir!" diyerek tepkisini dile getirdi. İmamoğlu, açıklanan rakamın milletin gerçeklerinden uzak olduğunu ve "işçilerin olmadığı bir masada, sadece işverenlerle asgari ücret belirleyen akıl" eleştirisinde bulundu. CHP'nin net asgari ücret teklifinin 39 bin TL olduğunu belirten İmamoğlu, milletin iktidarında işçilere hak ettiklerinin verileceğini vurguladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut da 28 bin 75 TL'lik asgari ücreti "sefalet ücreti" olarak nitelendirdi. Bulut, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Açlık sınırının altında hayatını idame etmeye çalışan, mutfakta tenceresi kaynamayan emekçi, bir kez daha sefalet ücretine mahkum edildi." dedi. Emekçiye gelince kaynak yokken, kendilerine gelince saraylar, şatafat ve israf olduğunu belirten Bulut, "Bu bir yönetim değil, yoksulluğu kader diye dayatan zorba bir anlayıştır!" ifadelerini kullandı.

TÜRK-İŞ Başkanı: Komisyona katılmamakta haklıydık

TÜRK İŞ Başkanı Ergün Atalay ise rakamın açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na katılmama kararlarının haklılığını bir kez daha gördüklerini belirtti. Atalay, "Biz artık Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısına katılmayacağız." diyerek, komisyonun adil olmadığını ve 50 yıldır katıldıkları komisyonda sadece 3 kez olumlu oy kullandıklarını hatırlattı. Son iki dönemdir komisyona katılan 5 kişinin tamamını işçilerden yaptıklarını belirten Atalay, TÜRK-İŞ'te yapılan toplantılarda eğitim verildiğini ancak kendilerine rakam verilmeden açıklama yapıldığını dile getirdi. Atalay, bu süreçte ne hükümetin ne de işverenin konuşulduğunu ve TÜRK-İŞ'in katılmamasının gerekçe gösterildiğini ifade etti.